ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ відмовила у запиті, мотивуючи тим, що вже відповіла на аналогічний запит іншої ГО

13.09.2017, 15:07

Служба безпеки України відмовилася відповідати на запит видання “Детектор медіа” щодо підстав, на яких вона вимагає надати грантову документацію керівника рівненської обласної правозахисної громадської організації “Агентство журналістських розслідувань” Володимира Торбіча, надати інформацію, яка стосується виконання проектів міжнародної технічної допомоги за підтримки країн-донорів. СБУ мотивувала відмову тим, що відповідь на аналогічний запит вже надано Володимиру Торбічу, повідомляє “Доступ до правди”.

Як зазначила юристка Центру демократії та верховенства права Віта Володовська, відповідь СБУ є цікавою, проте оскаржити її в суді буде важко, через те, що запит сформульовано некоректно.

“Питання запиту: “… чому в поле зору Управління СБУ у Рівненській області в рамках боротьби зі спецслужбами країни-агресора потрапили журналістські проекти, які підтримуються МЗС Канади і США”, більше схоже на питання про коментар, оскільки вимагає певного пояснення. Наперед зафіксованої інформації (відповіді на таке питання) в СБУ може не бути. Однак у своєму листі СБУ відповіла, що причини роз’ясненні у запиті до громадської організації, а отже, щонайменше копію цієї відповіді вони мали надати”, - сказала Володовська.

Також вона вважає, що якби були інші документи (крім перерахованих у відповіді), на підставі яких СБУ надіслала лист до громадської організації, їх копії теж потрібно було надіслати у відповідь на запит.

Як повідомляв ІМІ, 14 серпня керівник рівненської обласної правозахисної громадської організації “Агентство журналістських розслідувань” Володимир Торбіч повідомив, що Управління СБУ у Рівненській області вимагає від нього надати інформацію, яка стосується виконання проектів міжнародної технічної допомоги за підтримки країн-донорів.

У коментарі ІМІ Володимир Торбіч зазначив, що вважає ці листи СБУ тиском через професійну діяльність. Зокрема, з участю видання “Четверта влада” у підготовці програми “Слідства.інфо” про ймовірне незаконне збагачення вихідця з Рівненщини, а тепер заступника голови СБУ Павла Демчини.

Liked the article?
Help us be even more cool!