ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ: Справи щодо російських топпропагандистів не є легкими в доведенні їхньої провини

Кримінальні провадження щодо російських топпропагандистів не є легкими в доведенні їхньої провини. 

Про це заявив начальник відділу Головного слідчого управління Служби безпеки України Олег Мазур у Києві на пресконференції “Злочини російських пропагандистів: презентація подання до МКС”, повідомляє Укрінформ.

“Тут лунала думка, що ці провадження легкі у доказуванні. Абсолютно з цим не погоджуюсь, бо росіяни... Ми їх, я думаю, що вважали з 2014 року дурними, з 2022 року – ще дурнішими, але це зовсім не так”, – зазначив він.

За словами Олега Мазура, доказ має бути належним чином здобутий органом досудового розслідування чи прокурором. Дослідити належним чином висловлювання того чи іншого пропагандиста можна через отримання висновку судового експерта – лінгвіста. 

“Хочу сказати, що не завжди і в абсолютній більшості випадків той матеріал, який ми подаємо на дослідження в експертизу, то експерт не зважується написати, що у тих чи інших висловлюваннях є відповідні заклики до чогось. Тому з приводу дуже легкого доказування... Не знаю, як МКС буде звертати на ці факти увагу, але навіть наше законодавство це доводить, що це не зовсім просто”, – заявив Мазур.

Він розповів, що одним із кримінальних проваджень, яким займаються в СБУ, є “літерне” провадження: “Або, як ми його називаємо, магістральне, по пропаганді у цілому”. 

“У цьому провадженні, зокрема, досліджуються абсолютно всі топові пропагандисти, зокрема Громов (перший заступник керівника адміністрації президента РФ Олексій Громов. – Ред.)”, – сказав представник СБУ.

Мазур наголосив, що Громов – топовий російський посадовець, пов’язаний з пропагандою. Проте, за його словами, він є закритим, латентним посадовцем, який не висловлюється відверто. 

“І жодних документів, які б свідчили, що він вчиняє відповідні дії щодо керування цією пропагандистською машиною, органом досудового розслідування не було здобуто. Тому мені було б цікаво, які саме матеріали ви подаєте у МКС. І так, як зазначалося (у цьому поданні. – Ред.) і про п'ять інших осіб (топпропагандистів РФ. – Ред.), то хотілося б ознайомитися з цими матеріалами. Може, вони будуть корисними для органу досудового розслідування, для прокурора та у подальшому – для суду”, – зазначив він, звертаючись до присутніх на пресконференції правозахисників.

Як повідомляв ІМІ, СБУ повідомила про підозру ректору інституту міжнародних відносин міністерства закордонних справ РФ Анатолію Торкунову, який фальсифікує історію України та поширює російську ідеологію на тимчасово окупованій частині України.

Liked the article?
Help us be even more cool!