ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ повідомила, що не вручала підозру російській журналістці Євгенії Альбац

28.03.2023, 16:52
Фото – РБК
Фото – РБК

Служба безпеки України повідомила, що не виявила факту кримінального правопорушення в діях російської журналістки Євгенії Альбац і не вручала їй підозру. Про це йдеться у відповіді СБУ на запит “Детектора медіа”.

“Інформуємо, що в кримінальних провадженнях, які розслідують слідчі Служби безпеки України, зазначеній у вашому листі іноземній громадянці про підозру у вчиненні злочину наразі не повідомлялось. У разі виявлення факту кримінального правопорушення, віднесеного до підслідності Служби безпеки України, буде вжито передбачених законодавством заходів реагування”, – відповіли в спецслужбі.

Також в СБУ запевнили, що проводять “постійну роботу з нейтралізації загроз національній безпеці в інформаційній сфері, насамперед деструктивній діяльності держави-агресора”.

У запиті від 14 березня до СБУ редакція запитувала:

  • чи справді громадянка РФ Євгенія Альбац прибула до України;
  • якщо так, коли і де вона перетнула кордон, який орган і на підставі чого видав їй дозвіл / візу для в’їзду до України;
  • чи можна трактувати висловлювання Євгенії Альбац як такі, що підпадають під статтю стаття 436-2 ККУ “Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників”.

Євгенія Альбац – російська журналістка, раніше була головною редакторкою російського політичного журналу The New Times. До закриття в лютому 2022 року радіостанції “Эхо Москвы” вела авторську передачу “Полный Альбац”. Зараз розвиває свій ютуб-канал. З липня 2022 року Альбац перебуває в російському реєстрі “іноземних агентів”. 

Як повідомляв ІМІ, у березні Україну відвідала російська медійниця Євгенія Альбац та подорожувала країною. Українська журналістка Зоя Казанжи звернулася до СБУ з проханням пояснити, на підставі чого і який саме орган видав візу для в’їзду до України громадянці РФ Євгенії Альбац, хто саме з посадових осіб чи громадських організацій супроводжує її під час перебування в Одесі.

“Детектор медіа” повідомляв, що Альбац перетнула український кордон не за російським паспортом, а за паспортом громадянки Ізраїлю. Крім того, жодної інформації щодо заборони в’їзду Альбац до України правоохоронці не отримували.

Liked the article?
Help us be even more cool!