ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ повідомила про підозру священнику УПЦ МП у виправдовуванні війни проти України

Затриманий настоятель храму Шепетівської єпархії УПЦ МП на Хмельниччині. Фото – пресслужба СБУ

Служба безпеки України повідомила про підозру настоятелю храму Шепетівської єпархії УПЦ МП (Хмельницька область) у виправдовуванні агресивної війни РФ проти України. Крім того, клірик розпалював релігійну ненависть, повідомила пресслужба СБУ.

У спецслужбі зазначили, що після початку повномасштабного вторгнення Росії священник проводив літургії, під час яких вихваляв правителя РФ Володимира Путіна та звинувачував у війні українську владу.

“Протоієрей поширював на власній сторінці “Вконтакте” російські фейки про війну в Україні та міжконфесійні відносини у нашій державі. Так, наприклад, збройну агресію РФ фігурант називав “громадянським конфліктом” та ображав парафіян інших релігійних громад”, – додали в СБУ.

Там пояснили, що в такий спосіб він намагався розхитати суспільно-політичну ситуацію в регіоні на користь окупантів. 

СБУ повідомила йому про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ⁠ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань та за іншими ознаками);
  • ⁠ч. 1 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Священнику загрожує до п'яти років в'язниці.

Як повідомляв ІМІ, на початку квітня 2024 року Служба безпеки повідомила про підозру заступнику голови синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ МП, який виправдовував російську війну проти України та розпалював релігійну ненависть. Також у квітні співробітники СБУ повідомили про підозру настоятелю храму Хустської єпархії УПЦ МП. Клірик розпалював релігійну та міжнаціональну ненависть у прикордонному регіоні й виправдовував агресивну війну РФ проти України.

Liked the article?
Help us be even more cool!