ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ повідомила про підозру соратниці Аксьонова: вербує кримських школярів до "Юнармії"

Фото – російський пропагандистський сайт РИА Новости
Фото – російський пропагандистський сайт РИА Новости

Служба безпеки України повідомила про підозру в державній зраді "міністерці праці та соцполітики Криму", заступниці очільника окупаційної влади Криму Сергія Аксьонова Олені Романовській.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

За даними слідства, вона виконує вказівку Кремля щодо примусового залучення кримських школярів до російської мілітарної організації "Юнармія". 

"У лавах цього формування підростаючому поколінню нав’язують ідеологію рашизму та намагаються "прищепити" ненависть до України. Також російські інструктори навчають "юнармійців" тактиці ведення бою, проводять вогневу та диверсійно-розвідувальну підготовку і загалом готують учнів до війни проти нашої держави. За наявними даними, до кінця 2024 року до рядів "Юнармії" загарбники планують включити кожну 10-ту дитину та підлітка з Криму", – зауважили в українській спецслужбі.

Щодо Романовської, то вона дає прямі вказівки директорам місцевих шкіл стосовно примусового залучення учнів до мілітарного формування Росії. У разі відмови з боку батьків очільники навчальних закладів та викладачі погрожують "зверненням" до каральних органів росії на території півострова.

В СБУ зауважили, до березня 2014 року Романовська обіймала різні посади в апараті Верховної Ради Криму. Втім, у період його захоплення підтримала російських окупантів. 

Вона публічно підтримує збройну агресію РФ проти України та "героїзує" російських окупантів. Для цього неодноразово брала участь у "відкритті меморіальних дощок" загиблим окупантам на території українського півострова.

Як повідомляв ІМІ, у червні 2023 року керівника севастопольського підрозділу "Юнармії" заочно засудили до 10 років позбавлення волі. Суд визнав його винним у порушенні законів та звичаїв війни.

Прокурори довели, що у 2016 році засуджений був призначений "керівником регіонального штабу Юнармії м. Севастополя" і мав забезпечувати реалізацію політики російських окупантів. Зокрема, він організовував та поширював пропаганду країни-агресора серед дітей і підлітків, агітуючи їх добровільно вступати до армії РФ, що заборонено міжнародним правом.

У травні 2023 року слідчі ГУ СБ України в Донецькій та Луганській областях повідомили про підозру в державній зраді заступнику фейкового "министерства молодежной политики ДНР" Костянтину Комльонку. Він активно просував серед молоді наративи окупаційних кураторів. Після призначення у фейкове міністерство він почав активно просувати ідеї мілітарної організації "Юнармія", підтримувати проросійські молодіжні рухи та пропагувати кремлівські погляди на виховання.

Liked the article?
Help us be even more cool!