ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ повідомила про п'яту підозру митрополиту Черкаської єпархії УПЦ МП за розпалювання релігійної ненависті

Співробітники Служби безпеки України вручили п'яту підозру Митрополиту Черкаської єпархії УПЦ МП Феодосію в розпалюванні релігійної ненависті, повідомила пресслужба ГУ СБУ в Черкаській області.

За даними слідства, митрополит, перебуваючи під домашнім арештом, продовжував активно використовувати соцмережі. Він розміщував на YouTube-каналі та Facebook-сторінці Черкаської єпархії УПЦ МП матеріали, спрямовані на створення умов для міжконфесійної ворожнечі.

Митрополита підозрюють у порушенні рівноправності громадян через їхні релігійні переконання (ч. 2 ст. 161 Кримінального кодексу України). 

Фото – СБУ

Наразі розв'язується питання про обрання митрополиту чергового запобіжного заходу, розповіла в коментарі "Суспільне Черкаси" в. о. речниці Черкаської обласної прокуратури Світлана Чубенко. 

З її слів, якщо провину обвинуваченого доведуть у суді, то йому загрожує покарання у вигляді штрафу від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк від двох до п'яти років із забороною обіймати певні посади чи вести певну діяльність на строк до трьох років або без такої.

Справа митрополита Черкаського і Канівського УПЦ МП Феодосія

Як повідомляв ІМІ, 20 лютого 2023 року СБУ оголосила підозру в розпалюванні міжконфесійної ворожнечі керівнику Черкаської єпархії УПЦ МП. За даними слідства, митрополит у публічних висловлюваннях серед священнослужителів і вірян та в офіційних коментарях поширював заклики, що порушують рівноправність громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності та переконань. Також під його керівництвом адміністратор відомчого сайту єпархії розміщував ворожі матеріали з пропагандистських сайтів РПЦ, серед яких patriarchia.ru та pravmir.ru.

21 лютого 2023 року адвокат Ігор Голубчик перешкоджав роботі  журналістів місцевого видання 18000 висвітлювати публічне зібрання прихильників митрополита УПЦ МП Феодосія біля Черкаської окружної прокуратури. Сам священнослужитель у цей момент перебував у будівлі прокуратури, де його допитували в межах кримінального провадження. Разом з іншими невстановленими особами спочатку Голубчик просто закривав камери журналістів, а потім почав відтісняти їх від Феодосія, який у цей момент вийшов з будівлі прокуратури.

У травні 2024 року Соснівський районний суд Черкас заслухав свідків у справі митрополита Черкаського і Канівського УПЦ МП Феодосія.

Liked the article?
Help us be even more cool!