ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ після розслідування New York Times заявила, що росіяни вдарили по Костянтинівці з С-300

Фото – Андрій Резніков / Суспільне Донбас
Фото – Андрій Резніков / Суспільне Донбас

Служба безпеки України заявила, що росіяни обстріляли ринок у місті Костянтинівка Донецької області 6 вересня з комплексу С-300. Так СБУ відреагувала на розслідування американського видання New York Times, у якому йшлося, що удар став результатом несправної української ракети ППО, випущеної з пускової системи “Бук”.

Про це СБУ повідомила в коментарі hromadske.

У спецслужбі зазначили, що ідентифіковані уламки ракети, які знайшли на місці атаки, свідчать, що ворог ударив по цьому цивільному об'єкту з комплексу С-300. Також слідство досліджує низку інших матеріалів, які вказують на причетність росіян до цього обстрілу. 

Розслідування здійснюється за 438-ю статтею Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни). Наразі досудове розслідування триває, призначено низку експертиз для встановлення всіх обставин воєнного злочину.

Джерело hromadske в Силах безпеки та оборони України зазначило, що автор статті NYT Томас Гіббонс-Нефф неодноразово був помічений на просуванні російських наративів і систематично готує антиукраїнські матеріали в New York Times. Його вже двічі позбавляли прескарти ЗСУ за порушення правил роботи в районах бойових дій.

Водночас радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що поява в іноземних виданнях публікацій із сумнівами щодо причетності росії до удару по Костянтинівці “спричиняє зростання конспірологічних теорій, а отже вимагатиме додаткової юридичної оцінки з боку слідчих органів”.

“Суспільство точно отримає відповідь на питання, що саме сталося в Костянтинівці. Як і в тисячах інших випадків російських ударів по нашій країні в межах неспровокованої війни”, – наголосив він.

Подоляк підкреслив, що правоохоронні органи за замовчуванням проводять ґрунтовне та детальне розслідування кожного інциденту в межах документування російських воєнних злочинів. Зокрема, вивчають і обставини удару по Костянтинівці. “У будь-якому разі юридичну істину буде встановлено”, – резюмував радник глави ОП.

За даними неназваного джерела “Української правди”, установки “Бук” Повітряних сил ЗСУ в день атаки на Костянтинівку не застосовувалися. Водночас у Сухопутних військах ЗСУ hromadske сказали, що вони теж не могли застосовувати “Буки”, оскільки їх немає в них на озброєнні.

За останніми офіційними даними, внаслідок прильоту в Костянтинівці, який стався 6 вересня, загинули 16 людей і постраждали 34 людини. Унаслідок атаки також пошкоджено низку торгових точок, дві багатоповерхівки, аптеку і банк.

Liked the article?
Help us be even more cool!