ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ підозрює ГО Медведчука в сприянні незаконній анексії Криму

25.03.2021, 12:34
Фото – СБУ
Фото – СБУ

Служба безпеки України проводить досудове розслідування щодо дій представників громадської організації “Всеукраїнський громадський рух “Український вибір”, які підозрюються в сприянні у 2014 році проведенню незаконного референдуму і виборів у тимчасово анексованих АР Крим та Севастополі.

Про це повідомляється на сайті СБУ.

“Встановлено, що учасники ГО “Всеукраїнський громадський рух “Український вибір” під час анексії півострова та в подальшому активно підтримували окупаційні органи влади. Вони стали представниками незаконних виборчих комісій і дільниць, брали участь у діяльності незаконного збройного формування “Самооборона Криму”. Учасники НЗФ здійснювали незаконне переслідування українських активістів, захоплення адміністративних будівель органів влади України”, – повідомляє СБУ.

Спецслужба зазначає, що організатори ГО імітували ліквідацію 210 осередків, розташованих у Криму. Проте жодних документів до Міністерства юстиції України не подавалось. Організація продовжувала проводити в Криму діяльність на шкоду державній безпеці України.

Лише у 2017 році, повідомляє СБУ, припинення діяльності осередків “Українського вибору” в Криму було оформлене згідно з чинним українським законодавством. За версією слідства, ці факти можуть свідчити про створення уявної непричетності керівництва ГО “Всеукраїнський громадський рух “Український вибір – Право народу” до протиправної діяльності її осередків на території АР Крим.

“Натомість під час досудового розслідування слідчі СБУ отримали беззаперечні докази, що керівництво і представники ГО брали участь в організації та проведенні незаконного референдуму і незаконних виборів на тимчасово окупованій території АР Крим та Севастополя після тимчасової анексії півострова РФ. За попередньою версією слідства, вони також причетні до вчинення інших злочинних дій”, – йдеться в повідомленні.

СБУ проводить слідчі дії в межах розпочатого кримінального провадження за ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України. Розв'язується питання щодо повідомлення учасникам про підозри за ст. 110 (зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України) та ст. 111 (державна зрада)

Триває досудове слідство.

Зранку 25 березня українські медіа повідомили, що СБУ проводить обшуки в офісі громадської організації “Український вибір”.

"Український вибір" громадська організація, створена у квітні 2012 року політиком та чинним депутатом Верховної ради від ОПЗЖ Віктором Медведчуком.

Liked the article?
Help us be even more cool!