ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Одеська організація НСЖУ скасувала надання своїх посвідчень дев'яти особам

20.04.2021, 12:37
Скріншот з відео “Херсонський вісник new”, фото – фейсбук Сергія Нікітенка
Скріншот з відео “Херсонський вісник new”, фото – фейсбук Сергія Нікітенка

Одеська обласна організація Національної спілки журналістів України (НСЖУ) скасувала надання посвідчення членів спілки дев’яти стороннім особам. 

Таке рішення правління організації ухвалило 19 квітня, повідомляється на сайті НСЖУ.

Зазначається, що поява в публічному просторі негативної інформації про цих осіб стала приводом для додаткової перевірки з ініціативи центрального офісу НСЖУ.

Як пояснив голова Одеської регіональної організації спілки Юрій Работін, у березні до них звернулися дев’ять осіб із заявами про вступ до спілки (усі мають постійне місце реєстрації в Херсонській області). Згідно з поясненням, своє звернення до Одеської організації заявники пояснили протиепідемічними заходами на території Херсонської області, через які начебто неможливі були засідання з приймання до лав НСЖУ. Одеська регіональна організація розглянула заяви й документи кандидатів та ухвалила рішення про прийняття до спілки.

“У регіональній організації спілки визнали, що через роботу в умовах карантинних обмежень організація не змогла провести детальне вивчення та обговорення всіх обставин, пов’язаних із кандидатами на вступ. Правління Одеської регіональної організації врахувало справедливі зауваження і 19 квітня скасувало своє рішення про прийом до НСЖУ дев’яти членів. Розгляд їхніх документів, відповідність умовам прийому рекомендовано розглянути Херсонській обласній організації НСЖУ з врахуванням згаданої суспільної дискусії”, – йдеться в повідомленні НСЖУ.

Національна спілка журналістів привітала це рішення регіональної організації і запевнила, що її діяльність “завжди будуватиметься на засадах прозорості і відкритості до конструктивної критики”. 

“Водночас наголошуємо, що в діяльності обласних (регіональних) організацій під час прийому нових членів спілки важливо ретельно вивчати всі обставини, пов’язані з кандидатами, та дотримуватися засад колективного обговорення й ухвалення рішень”, – йдеться в повідомленні.

Голова Херсонської регіональної організації НСЖУ Валерій Долина в коментарі представнику ІМІ заявив, що для нього було повною несподіванкою повідомлення про видачу посвідчень херсонцям в Одесі. 

“Вчора мені телефонував колега з Одеси. Розповів про цю ситуацію, але я так і не зрозумів, чому ці люди поїхали до Одеси. Більше того, я попросив назвати мені прізвища людей, що отримали посвідчення, і зрозумів, що я взагалі не знаю, хто це. Тож ми домовились, що всі документи з Одеси на цих людей передадуть нам і ми розберемося що сталося”, - розповів він.

Як повідомляв ІМІ, Одеська обласна організація Національної спілки журналістів України видала посвідчення членів спілки стороннім особам, які мають сумнівний стосунок до журналістики. Документи були видані на: Віталія Гаврилова, херсонського бізнесмена, власника мережі пекарень; Дмитра Кірющенка, адвоката, якого у 2019 році затримували за статтею 255 ККУ (кеш із прізвищем); Віктора Текутєва, ексміліцонера, одіозного проросійського активіста, учасника “російської весни”; Вероніку Солодовнікову, підприємицю; Сергія Дмитрієва, бізнесмена, члена виконкому Херсонської міської ради.

Нагадаємо, згідно з інформацією на сайті НСЖУ, її членами “можуть бути громадяни України та інших країн, які досягли 18 років та визнають Статут НСЖУ, Кодекс професійної журналістської етики, професійно займаються журналістикою не менше одного року, працюють на штатній або позаштатній основі у редакціях газет та журналів, телебачення та радіомовлення, інтернет-виданнях та інформаційних агентствах, у видавництвах та пресслужбах (у тому числі фотокореспонденти і художники засобів масової інформації) або є вільними журналістами; викладачі навчальних закладів та установ, що готують журналістські кадри; творчі працівники журналістських організацій, доробки яких заслуговують на увагу”.

Статус журналіста дозволяє безперешкодно відвідувати приміщення органів влади та їхні заходи, збирати інформацію в районах, де запроваджено карантинні обмеження, перебувати на засіданнях виборчих комісій під час виборів, отримати право на травматичну зброю, а також передбачає інші додаткові права в порівнянні з пересічними громадянами.

Liked the article?
Help us be even more cool!