ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Санаторій програв апеляцію телеканалу “Рівне 1”, який повідомив про його російського власника

27.05.2024, 11:37
Ганна Калаур

Північно-західний апеляційний господарський суд залишив без задоволення скаргу санаторію “Червона калина”, який вимагав від телеканалу “Рівне 1” спростування інформації у журналістському розслідуванні про нового власника санаторію, російського бізнесмена Ярослава Жданя, і схеми відмивання коштів. 

Таке рішення суд ухвалив 2 квітня 2024 року. 

Нагадаємо, у січні 2024 року ​​Господарський суд Рівненської області відмовив “Червоній калині” в задоволенні позову проти телеканалу про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації. Суд першої інстанції вважає, що санаторій не надав жодного доказу неправдивості фактів журналістського розслідування і не довів, як поширена інформація шкодить його репутації. 

На думку “Червоної калини”, рішення суду першої інстанції було “незаконним та необґрунтованим”. Тож у апеляційній скарзі заклад просив заново розібратися у справі і визнати недостовірною та такою, що принижує ділову репутацію орендного підприємства санаторій “Червона калина” імені Миколи Сивого інформацію, поширену телеканалом у розслідуванні. Крім того, санаторій вимагав спростування інформації і сплати телеканалом “Рівне 1” всіх судових витрат. 

Через що судився санаторій

Як повідомляв ІМІ, “Червона калина” судилась з журналістами через матеріал “Чи справді перлину Рівненщини контролюють росіяни та виводять звідти мільйони?”. Санаторій хотів спростування довгого переліку цитат автора розслідування Іллі Томашевського і інших героїв матеріалу.

Розслідування побудоване на документах, отриманих від джерел, і свідченнях звільнених працівників “Червоної калини”. У матеріалі йшлося, що після вбивства керівника санаторію Ярослава Сивого у 2022 році новий в.о. керівника почав скуповувати акції закладу і шукати інвестора. Новим інвестором і власником 92% акцій санаторію стала фірма ТОВ “Ареджі Ю”, що належить кіпрській компанії “Фроуларія Холдінгс ЛТД”. 

“А фактичним власником (кіпрської компанії. – Ред.) є громадянин Російської Федерації Ярослав Ждань, який, за інформацією російських ЗМІ, засвітився кількома гучними скандалами, пов’язаними з виведенням за дивних обставин величезних сум коштів з очолюваних підприємств”, – йдеться в матеріалі. Санаторій в апеляції стверджував, що цей зв'язок – неправда.  

Що вирішв апеляційний суд

Північно-західний апеляційний суд залишив скаргу “Червоної калини” без задоволення, а рішення суду першої інстанції – без змін. На думку суддів, заклад не довів у встановленому законом порядку наявності обставин, що свідчать про поширення телеканалом недостовірної і такої, що шкодить іміджу санаторію, інформації.

Натомість апеляційний суд зменшив суму відшкодування витрат на правничу допомогу, яку отримав телеканал “Рівне 1” з понад десяти до восьми тисяч гривень.

Liked the article?
Help us be even more cool!