ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Роздержавлені ЗМІ потребують правової підтримки – юрист ІМІ

13.11.2020, 15:00
Фото – ОБСЄ
Фото – ОБСЄ

Представники реформованих державних та комунальних ЗМІ потребують правової підтримки, зокрема щодо питань роботи редакцій як суб’єктів господарювання.

Про це повідомив юрист ІМІ Алі Сафаров за підсумками навчально-практичного семінару “Ефективний менеджмент незалежних місцевих ЗМІ в умовах децентралізації”, який відбувся 12 листопада.

За словами Алі Сафарова, під час семінару представників ЗМІ турбувало багато найрізноманітніших питань, зокрема питання про пільгові умови оренди приміщення редакції реформованого видання.

“Реформовані видання мають додаткові особливості через свій статус, обумовлений особливими нормами закону. Зокрема, закон передбачає пільгові умови оренди приміщення редакції реформованого видання. Така пільгова оренда має укладатися на 15 років. Законодавство України передбачає, що в разі укладення договору оренди нерухомості на три й більше років такий договір має бути завірений нотаріально. Проте не з усіма редакціями балансоутримувачі приміщень захотіли або змогли укласти нотаріальний договір оренди. На семінарі ми обговорювали різні правові способи розв'язання цієї ситуації”, – сказав Сафаров. 

Юрист звернув увагу, що під час семінару пояснював, що додаткова проблема з орендою і договорами виникла через адміністративну реформу і скорочення кількості районів.

“Через ці реформи змінюється балансоутримувач приміщення, фактично змінюється орендодавець, але не всі нові орендодавці знають і розуміють про пільговий статус редакції реформованого видання”, – сказав Сафаров.

Також він додав, що багато питань було щодо прав журналістів, пільг, авторського права на створені журналістами матеріали, щодо належного оформлення господарських договорів, права підпису тощо.

Крім того, звернув увагу юрист, реформовані державні й комунальні районні газети мають ті самі проблеми, з якими стикається медіаринок. “Це проблеми з доступом до інформації, економічна криза, неможливість прогнозувати економічну ситуацію, карантинні обмеження тощо, і в цій частині вони потребують методологічної, навчальної та правової підтримки, як і всі інші”, – сказав він. 

Семінар був організований Офісом Координатора проєктів ОБСЄ спільно з Укртелерадіопресінститутом. 

Метою семінару було надання слухачам інформації про правове регулювання друкованих засобів масової інформації в усіх його аспектах – від питань реєстрації-перереєстрації друкованого ЗМІ до особливостей оформлення відпусток журналістів.

Нагадаємо, в ІМІ працює правова гаряча лінія, на яку можуть звертатися журналісти, засоби масової інформації та інші учасники інформаційних відносин з питаннями, пов’язаними з правовим регулюванням збирання, зберігання, поширення інформації, зокрема в мережі Інтернет. 

Консультації надають медіаюристи Роман Головенко та Алі Сафаров за телефоном 050-44-77-063. Запитання можна також надіслати на електронну пошту ІМІ [email protected].

Liked the article?
Help us be even more cool!