ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Росіяни прицільно вбивають журналістів – експертка ІМІ

17.11.2023, 14:52
Леся Луцюк
Катерина Дячук, експертка ІМІ
Катерина Дячук, експертка ІМІ

Росіяни спеціально вбивають українських та закордонних журналістів, які висвітлюють ситуацію на фронті під час повномасштабного вторгнення Росії на територію України. 

Про це розповіла керівниця відділу моніторингу свободи слова Інституту масової інформації Катерина Дячук, коментуючи дані щомісячного моніторингу "Барометр свободи слова" в ефірі Громадського радіо. 

“Коли журналісти їхали на фронт висвітлювати війну – росіяни прицільно запускали дрони по них. Пролітають і бачать, що там медіа з наліпкою “преса”, – вони по них стріляють”, – розповіла Катерина. 

Вона згадала про історію українського фотожурналіста, документаліста Максима Левіна, якого вбили російські окупанти. Він зник 13 березня 2022 року на лінії фронту у Вишгородському районі під Києвом, де виконував свої професійні обов'язки й документував воєнні злочини росіян.

1 квітня 2022 року поліція знайшла його вбитим у лісі біля села Гута-Межигірська Вишгородського району поблизу Києва. За повідомленням прокуратури, його застрелили російські військові двома пострілами зі стрілецької зброї.

“Максим був убитий російськими військовими, і вони водночас знали, що він був журналістом. Тому що Максим був маркований – у броніку, завжди з фотоапаратом. Не можна сказати, що росіяни не знають, що вони роблять. Для них це завжди було закрити рота будь-кому, хто думає інакше, ніж кремлівський режим”, – додала Катерина. 

Також вона розповіла про загибель унаслідок російської атаки в Херсоні 26 квітня українського продюсера італійської газети La Repubblica Богдана Бітіка, який працював разом з кореспондентом газети Коррадо Дзуніно. 

Як пише La Repubblica, журналісти потрапили в засідку російських снайперів біля Антоновського мосту, коли вийшли з машини. Обидва були марковані як “преса”. За словами Коррадо, він був у бронежилеті з написом “Pressa”. “Вони були помічені росіянами й були вбиті”, – додала Катерина Дячук. 

Нагадаємо, після початку широкомасштабного вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року Росія вбила 69 журналістів. 10 з них загинули під час виконання професійних обов’язків, 59 – як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів чи катувань (з них 46 загинули як учасники бойових дій, 13 – унаслідок російських обстрілів або катувань).

Liked the article?
Help us be even more cool!