ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Росіяни дроном-камікадзе атакували шведських журналістів у Запорізькій області

Фото – tv4.se
Фото – tv4.se

Знімальна група шведського телеканалу TV4 потрапила 19 вересня під обстріл російського безпілотника в Запорізькій області. Про це повідомляється на сайті мовника.

Репортер Йохан Фредрікссон і фотограф Даніель Здолсек вийшли зі свого автомобіля, щоб зняти, коли в нього влучив дрон. Журналісти не зазнали травм. 

Проте під час атаки незначні поранення отримав їхній місцевий продюсер Олександр Павлов, а також двоє українських поліцейських, які супроводжували команду TV4 на місце події.

“Цього разу нам пощастило. Російський ударний безпілотник влучив прямо в багажник нашої машини. На щастя, в машині нікого не було”, – розповів Йохан Фредрікссон.

Команда TV4 збиралася зняти сюжет про український контрнаступ. Відвідування зазначеного району було сплановане та організоване місцевою поліцією.

Під час нападу знищено автомобіль, у якому вони їхали, та знімальне обладнання.

“Ми раді, що всі обійшлися без тілесних ушкоджень. Ми дотримувалися процедур безпеки, встановлених у редакції. Обидва наші посланці мають багато рутинних справ і досвіду роботи в зонах бойових дій, і це допомогло їм швидко зрозуміти, що відбувається”, – зазначив директор новин TV4 Nyheterna Фредрік Малмберг.

Як зазначає канал, процес отримання дозволу на супровід патрульної міліції розпочався ще на початку минулого тижня. Перед відправленням команду телеканалу перевірили, чи є в неї відповідний тип транспортного засобу для місцевості та захисне обладнання, таке як шолом і захисний жилет.

Голова Запорізької обласної ради Олена Жук висловила занепокоєння нападом на журналістів каналу. 

“Це відверта атака на пресу”, – сказала вона в інтерв’ю TV4 Nyheterna.

Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон вважає інцидент “абсолютно жахливим”.

“Я припускаю, що буде дуже ретельно розслідувано, що за цим стоїть. Не можна відкидати, що це теж наслідок, який хоче бачити Росія. Щоб журналісти не сміли там бути, щоб вони якомога менше висвітлювали цю війну”, – сказав прем'єр.

Підполковник Академії оборони Швеції Йоакім Паасіківі зазначив, що це свідома атака Росії на журналістів.

За його словами, пілот дрона, який спостерігає за ціллю, бачить те, що бачить камера на дроні. 

“Він навмисне скеровує цей безпілотник у ціль і бачить її до кінця, аж до потрапляння, і, як ви бачите по машині, це означає, що пошкодження досить обмежені. Загалом на захисних жилетах точно можна прочитати номерний знак автомобіля і напис “Преса”, – сказав він.

Як повідомляв ІМІ, 24 липня поблизу Бахмута внаслідок атаки безпілотника поранення отримав журналіст французької інформаційної агенції AFP Ділан Коллінз. Журналіст був під час виконання професійної діяльності й робив сюжет про українських військових.

Liked the article?
Help us be even more cool!