ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Росія звинувачує українського журналіста Романа Цимбалюка в екстремізмі – адвокат

15.12.2021, 10:50
Фото – фейсбук Миколи Полозова
Фото – фейсбук Миколи Полозова

У Росії звинувачують в екстремізмі українського журналіста, кореспондента агентства УНІАН у Москві Романа Цимбалюка, проти нього хочуть порушити кілька адміністративних справ.

Про це повідомив у фейсбуці адвокат журналіста Микола Полозов.

“Єдиний акредитований у Росії український журналіст Роман Цимбалюк опинився в цій самій Росії поза законом. Як водиться, звинуватили в екстремізмі. Поки що збираються порушувати кілька адміністративних справ за 20.3.1 (розпалювання ненависті або ворожнечі) Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення”, – написав Полозов.

Проте, зауважив адвокат, важливо розуміти специфіку російського законодавства: “Межа між “адміністративним” екстремізмом та “кримінальним” дуже тонка і багато в чому залежить від експертів, якість роботи яких у справах з політичним інтересом влади є дуже передбачуваною. Чимало експертів вважають, що ці статті неконкретні, розпливчасті й “гумові”, тобто такі, що дозволяють натягувати норму на будь-які обставини”.

Він зазначив, що додатковою ознакою узгодженої атаки на Романа є “злив через пропагандистські смітники різної нібито дискредитаційної інформації, наприклад абсурдних звинувачень у шпигунській діяльності”.

Полозов вважає, що на іноземного журналіста чиниться тиск.

“Хай там як, з боку влади РФ чиниться тиск на іноземного журналіста, фактично з позбавленням його права на свободу вираження поглядів та ведення професійної діяльності. Вважаю, що такі дії щодо журналістів неприпустимі й за них владі доведеться відповідати в незалежних міжнародних судових інстанціях”, – написав Полозов.

Сам Роман Цимбалюк зазначив, що “часи нині неспокійні. Хунта біснується і зводить наклеп”, та переконаний, що з таким адвокатом “ми всіх порвемо”.

“Поворот у моїй репортерській роботі цікавий, підсумок закономірний: рано чи пізно вони почнуть гризти один одного, але мене це не стосується, адже я не росіянин. […] Гроші, отримані за рішенням ЄСПЛ, будуть спрямовані на підтримку дітей кримських татар, взятих у полон окупаційною владою”, – написав він у фейсбуку.

Раніше ІМІ повідомляв, що українського журналіста Романа Цимбалюка викликали на допит до прокуратури Москви 24 грудня за звинуваченням у розпалюванні ворожнечі та ненависті до росіян. Згідно з текстом повідомлення російської прокуратури, Цимбалюк агресивно висловлювався проти Росії на своєму ютуб-каналі.

Liked the article?
Help us be even more cool!