ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

росія тримає за ґратами 14 журналістів з окупованого Криму – правозахисники

23.08.2022, 12:33

За ґратами в рф та в окупованому Криму перебувають нині загалом 14 журналістів. Про це під час пресконференції 23 серпня в Києві заявила голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик, повідомляє Укрінформ.

“Раніше були ув’язнені в тому числі Ірина Данилович, громадянська журналістка, а також громадянський журналіст, представник ініціативи “Кримська солідарність” Вілен Тємєрьянов. Таким чином, ми вже маємо 14 журналістів, зокрема громадянських журналістів, які перебувають за ґратами в рф і на території окупованого нею Криму”, – наголосила Печончик.

Вона також нагадала, що наразі зафіксовано, що 140 осіб зазнавали політично вмотивованих кримінальних переслідувань на Кримському півострові.

Водночас Печончик висловила думку, що після вторгнення рф ситуація в захопленому росією Криму була трохи затінена тим безпрецедентним масштабом звірств, воєнних злочинів, злочинів проти людяності, які чинить рф наразі вже на територіях Донецької, Луганської, Херсонської, Запорізької областей.

“Наразі дуже драматично зросла кількість цивільних заручників, військовополонених, які перебувають у рф і на окупованих нею територіях”, – зазначила Печончик.

Але, за її словами, у Криму наразі безпрецедентно посилилися репресії, і список політв’язнів тільки зростає, зокрема це стосується і тих людей, які виконували журналістську роботу, були громадянськими журналістами.

Водночас голова Центру прав людини ZMINA уточнила, що наразі зберігається тенденція, що в Криму кожен 10-й політв’язень є журналістом, зокрема громадянським журналістом.

Печончик заявила, що наразі важливо також не забувати про тих політв’язнів, які перебували за ґратами до повномасштабного вторгнення рф.

У контексті цього вона нагадала і про справу одного з кримських політв’язнів, журналіста Радіо Свобода Владислава Єсипенка. Він у березні 2021 року був заарештований за сфабрикованою рф справою.

Як повідомляв ІМІ, 22 серпня у підконтрольному росії міському суді Феодосії розпочався судовий процес у справі громадянської журналістки Ірини Данилович, яку звинувачують у незаконному зберіганні вибухівки.

18 серпня підконтрольний росії Верховний суд Криму пом'якшив вирок Владиславу Єсипенку із шести до п'яти років колонії загального режиму. Захист журналіста має намір оскаржити цей вирок у касації і за пів року просити про умовно-дострокове звільнення Єсипенка. Також Єсипенко повинен буде сплатити штраф у розмірі 110 тис. російських рублів.

Liked the article?
Help us be even more cool!