ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Російський пропагандист Тринадцятий закликав убивати українських дітей

Єгор Гузенко. Фото – Фокус
Єгор Гузенко. Фото – Фокус

Російський пропагандист і військовий Єгор Гузенко (позивний Тринадцятий) закликав убивати українських дітей.

Заклик він виклав у своєму телеграм-каналі 13 березня 2024 року.

Гузенко виклав відео, на якому школярі співають українську народну пісню “Батько наш – Бандера”.

Прокоментував відео пропагандист так: 

“Запам'ятайте! Ворог не має ні віку, ні статі. Завтра з цих дітей виростуть нові бандерівці, та їх уже не вилікувати. Цей вірус лікується лише знищенням заражених. Вони вже не люди”.

Пост Гузенка з геноцидною риторикою стосовно українських дітей. Скриншот ІМІ
Продовження посту Гузенка з геноцидною риторикою щодо українських дітей. Скриншот ІМІ

Юрист Інституту масової інформації Володимир Зеленчук заявив, що такі публікації є закликом до геноциду українців.

“Такі публікації є прямим публічним підбурюванням до вчинення злочину геноциду щодо українців. Вони розраховані на широку аудиторію, а також містять обґрунтування необхідності повного фізичного знищення української нації. Саме з метою притягнення до кримінальної відповідальності подібних трансляторів геноцидної риторики була створена Конвенція про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. РФ продовжує вважатися підписантом та ратифікантом конвенції, однак влада країни свідомо допускає поширення прямих геноцидних ідей серед своїх військових”, – сказав юрист.

Він звернув увагу, що це ще один доказ того, що окремі вияви злочину геноциду з боку росіян не ексцес виконавця, а систематична практика, що підтримується та схвалюється вищим керівництвом РФ.

Що відомо про Гузенка

Єгор Гузенко веде свій телеграм-канал “Тринадцятий”, на який підписані понад 200 тис. користувачів. Там він висвітлює російське вторгнення в Україну, регулярно публікує антиукраїнські пости, радіє смертям загиблих від російських обстрілів українців.

Гузенко може бути причетним до жорстокої страти українського військового, якому на відео відрізали голову. На це звернув увагу український журналіст Денис Казанський. Він опублікував скриншот посту Гузенка з фото окупанта, який тримає в руці людську голову. Ілюстрацію Гузенко підписав: “Відсилання до давньогрецьких міфів”.

11 березня 2024 року Гузенко інсценував свою загибель. Інформацію про нібито загибель поширили низка російських пропагандистських телеграм-каналів та виклали фото, на якому він нібито лежить убитим. Однак згодом той заявив про нібито “спецоперацію” для “виявлення агентів ГРУ України” в тилу окупантів.

За даними українських медіа, Гузенко родом зі Ставропілля, служив у військово-десантних військах РФ. У 2015 році вступив до лав терористів так званої “ДНР”, взявши собі позивний Тринадцятий. Також воював у Сирії. Пізніше фігурував у кількох бійках на території РФ, а 2021 року вистрілив з газового пістолета в обличчя перехожому в центрі Санкт-Петербурга.

Liked the article?
Help us be even more cool!