ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Російську "журналістську" організацію не змогли виключити з Альянсу незалежних рад преси

21.10.2022, 22:05
Ілюстрація - Антон Шишенок / hromadske
Ілюстрація - Антон Шишенок / hromadske

Російську «Общественную коллегию по жалобам на прессу», місцевий аналог української КЖЕ, не змогли виключити з міжнародної мережі незалежних пресрад.

Як повідомляє Детектор медіа, 21 жовтня Альянс незалежних пресрад Європи (АІРСЕ) розглянув скаргу української Комісії з журналістської етики щодо виключення російської організації з Альянсу. Комісія пропонувала виключити її через бездіяльність щодо багаторічної брехні, маніпуляцій та розпалювання мови ворожнечі у російських медіа про Україну. За підсумками таємного голосування не набралося необхідної кількості голосів. Про це «Детектору медіа» повідомив голова Комісії з журналістської етики Олексій Погорєлов

Згідно даних на сайті "Коллегии", серед її членів, серед інших, є наступні особи:

  • Павел Гусєв, головний редактор видання "Московский комсомолец". Це видання активно поширює російську державну пропаганду, фейки і мову ворожнечі щодо України. Наприклад, ось скріншот стрічки цього видання за 21 жовтня:
Скріншот з сайту МК.ру
  • Руслан Новіков, генеральный директор АО «Аргументы и факты». Видання публікує відверті фейки і бере активну участь в інформаційній війні проти України. Скріншот з сайту видання за 21.10.2022:
Скріншот з сайту АиФ
  • порушниця державного кордону України Юлія Загітова, секретарка "союзу журналістів Росії", яка публічно виставляє фотографії своїх числених візитів до анексованого Криму на власній сторінці Фейсбук:
Скріншот з ФБ Загітової
  • Ярослав Кожеуров, "медіаюрист редакції "Новая газета" (як вказано на сайті "колегії"), який не вбачав порушення міжнародних норм в фейковому "референдумі", який Росія влаштувала в окупованому Криму з допомогою "зелених чоловічків":
Скріншот з сайту РСМД
  • пропагандист Анатолій Кузічєв, ведучий програми "Врємя покажет" на Пєрвом каналі, який знаходиться в санкційних списках України і багатьох інших країн. Він відомий публічними закликами до агресивної війни, вважає законною збройну агресію РФ проти України, виправдовує анексію і окупацію українських територій. 
  • Етері Левієваросійська тележурналістка, продюсерка, членкиня експертної ради комітету Державної думи з інформаційної політики. Як співробітниця держорганів РФ, говорить про владу Кремля тільки або хороше, або нічого. Матір Крістіни Левієвої, пропагандистки "Пєрвого канала". 
  • Любов Петрова, головна редакторка журнала "Журналіст", який в порушення всіх журналістських стандартів поширює дезінформацію і легітимізує окупацію української території. Представників російської окупаційної влади, які вивозили награбоване майно Суспільного.Херсон, щоб створити на його базі пропагандистський канал "Таврія", це видання називає "журналістами", легітимізує окупантів і ставлеників російської влади. Наприклад, про загибель одного з таких ставлеників окупаційної влади це видання пише наступне:
Скріншот з сайту "Журналист"

Нагадаємо, виключити російську колегію Комісія з журналістської етики вперше закликала у квітні цього року. Як ідеться в заяві КЖЕ, організація з Росії не засудила перетворення більшості російських медіа, в тому числі державних, на пропагандистські, шовіністичні, брехливі рупори Путіна, що сприяло скочуванню Росії в диктатуру. «Така бездіяльність призвела до нічим не виправданого широкомасштабного вторгнення армії Росії на територію України і до звірств, які вчиняли та продовжують вчиняти солдати та командири армії Росії в Україні», — заявили в КЖЕ.

Liked the article?
Help us be even more cool!