ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Російські окупанти затримали жителя Алушти за проукраїнські висловлювання в магазині

Російські окупанти помістили жителя Алушти до ізолятора тимчасового тримання після його спілкування з продавцем у місцевому магазині.

Про це повідомляє проєкт Радіо Свобода “Крим.Реалії”.

Як зазначає видання, розмову записала відеокамера. Після цього кримчанина затримали російські силовики і про затримання чоловіка за проукраїнські погляди повідомив Telegram-каналу “Крымский СМЕРШ”. Його веде провоєнний блогер із Феодосії Олександр Таліпов, який допомагає російським силовикам переслідувати у Криму людей із проукраїнською чи антивоєнною позиціями.

За версією Telegram-каналу “Крымский СМЕРШ”, чоловіка в Алушті затримали після того, як він нібито вимагав, щоб у магазині з ним розмовляли українською мовою, назвавши себе бандерівцем, і пригрозив швидким поверненням України і сказав, що “росіяни харкатимуть кров’ю”.

Розмова покупця та касира в магазині була записана на камеру відеоспостереження.

“Крымский СМЕРШ” оприлюднив фрагмент цього запису. Виявилося, що в продуктовому магазині Алушти відеокамера фіксує не тільки відео, а й записує звук.

На відео чоловіка, який стоїть біля каси, запитують, як він оплачуватиме товар – готівкою чи карткою? Він відповідає українською: “Готівкою. Ми по-українськи живемо, а не по-російськи”. Продавець відповідає: “Ми живемо в Росії”. Чоловік у відповідь каже: “Продалися, так продалися. А ми дочекаємось (можливо, йдеться про повернення Криму під контроль України – Ред.)”.

Слів про бандерівця та інших висловлювань, які наводить Telegram-канал “Крымский СМЕРШ”, на цьому відео немає.

Незабаром до чоловіка прийшли співробітники окупаційного Центру протидії екстремізму кримського главку МВС Росії в Алушті. 

“Коли правоохоронці прийшли до нього додому, чоловік спілкувався виключно українською, заявив, що не звик до такого ставлення і вимагав перед'явити ухвалу про обшук”, – стверджує “Крымский СМЕРШ”.

Як зазначають “Крим.Реалії”, на оперативному відео із затримання силовики запитують у кримчанина, чий Крим. Він відповідає українською мовою: “Крим – мій”.

На офіційних ресурсах російських силовиків у Криму про затримання кримчанина за розмову в магазині не повідомляють.

Telegram-канал називає ім'я затриманого – Анатолій Голякович. Він – житель Алушти, раніше працював в Алуштинському лісомисливському господарстві, нині – пенсіонер.

Після його затримання у відкритому доступі з’явилося відео, на якому чоловік нібито “визнає свою провину за те, що неправильно висловлювався щодо влади” обіцяє, що “більше цього ніколи не буде”.

Як повідомляв ІМІ, у травні 2024 року окупаційний Кіровський районний суд Криму арештував на п’ять діб та оштрафував на 35 тисяч рублів (близько 15 тис. гривень) жительку міста Старий Крим, звинувативши в “публічній демонстрації нацистської символіки та дискредитації збройних сил Росії”.

Liked the article?
Help us be even more cool!