ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Росія звинуватила Deutsche Welle у втручанні у внутрішні справи

06.08.2019, 10:44
Фото - dw.com

Росія звинуватила німецьку медіакомпанію Deutsche Welle (DW) у втручанні в протести у Москві, які супроводжувалися масовими затриманнями. Мовник відкидає закиди, повідомляє DW.

Як повідомляє видання, позаминулого тижня під час протестів у Москві проти недопуску незалежних кандидатів на виборах до міської думи правоохоронці затримали кореспондента DW Сергія Діка. 

Журналіст, який висвітлював протести, пред'явив свою акредитацію, яку поліція до уваги не взяла, назвавши “фількіною грамотою”. Разом з іншими 20 затриманими кореспондента доправили до московського поліцейського відділку “Мар'їно”. Лише приблизно за півтори години Діка відпустили.

Речниця Міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова закидає німецькому мовнику втручання у внутрішні справи Росії, зокрема заклики до протестів у Москві, і називає висвітлення мовником подій у РФ “антижурналістським”. 

“Я вважаю, це феноменальний прокол західних засобів масової інформації та журналістів, коли Deutsche Welle російською мовою публікує наступний заклик: “Москвичі, виходьте”, - заявила Захарова, - Без сумніву, цей утримуваний на державні гроші в Німеччині засіб масової інформації цілковито залучений в наші внутрішні справи”.

Deutsche Welle відкидає закиди російської сторони, зазначаючи, що в жодному зі своїх оприлюднених матеріалів чи сюжетів не закликали читачів брати участь у протестах в Росії. “Ми вбачаємо у цих закидах з боку Марії Захарової прямий зв'язок із затриманням нашого кореспондента Сергія Діка”, - заявив речник DW Крістоф Юмпельт.

Медіакомпанія висловила російській владі протест у зв'язку із затриманням свого кореспондента, зазначивши у відповідній ноті до російського МЗС від 28 липня, що свавільне перешкоджання роботі акредитованого журналіста є неприпустимим. “Ми висловлюємо протест проти цього інциденту і очікуємо відповіді з вашої сторони”, - зазначено у листі мовника.

У відповідь Міністерство закордонних справ РФ зазначило, що на сторінках DW у соціальних мережах містилися “однозначні заклики до масової участі у неузгоджених протестах”. А значить, провадить далі МЗС РФ, співробітники Deutsche Welle не можуть вважатися журналістами, бо є активними учасниками незаконних дій. “Нагадуємо вам про необхідність дотримуватися законів Російської Федерації”, - йдеться далі у листі МЗС РФ.

Такий підхід російської влади і реакція МЗС РФ, на думку генерального директора DW Петера Лімбурґа, є неприпустимими. “Якщо журналіста, котрий висвітлює демонстрацію, не розбираючись зарахували до протестувальників, а потім ще й затримали, то це не лише кричуще порушення права на свободу преси, а й також метод поліцейської держави”, - заявив Лімбурґ.

Як повідомляв ІМІ, 3 серпня у Москві (Росія) правоохоронці затримали журналістку швейцарського радіо і телебачення SRF Луїзу Чирки, яка висвітлювала організовану опозицією акцію за вільні і чесні вибори до Московської міської думи. 

12 червня у Москві поліцейські затримали 513 учасників маршу на підтримку журналіста “Медузы” Івана Голунова. Серед затриманих – продюсер німецького Der Spiegel Олександр Чернишов, який прийшов на акцію як журналіст із прескартою з печаткою МЗС, а також журналістів “Медузи”, “Дождя” і Reuters.

Liked the article?
Help us be even more cool!