ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

РНБО оприлюднила акаунти та Telegram-канали, що просувають проросійські наративи щодо глосарія

25.10.2021, 16:49
Фото – kmfoundation.org
Фото – kmfoundation.org

Рада національної безпеки та оборони оприлюднила список українських Telegram-каналів, що просувають проросійські наративи щодо глосарія, розробленого для боротьби з російськими фейками.

Про це повідомляється на сайті РНБО.

Згідно з повідомленням, публікація глосарія супроводжується комплексною скоординованою кампанією зі спроб дискредитації з боку проросійських каналів у Telegram.

“На публікацію глосарія миттєво відреагували телеграм-канали, які безпосередньо пов’язані з дезінформаційною діяльністю на користь Російської Федерації. Основним наративом стало приниження національної гідності українців, особливо Революції Гідності, яку канали називають “переворотом”, – йдеться в повідомленні.

Серед таких телеграм-каналів: Klymenko Time, VESTI, “Шептун”, First, “Новоstnoy”.

А також акаунти персональних блогів: Юрий Ткачёв, Андрей Манчук, КОРНИЛОВ, Максим Могильницкий, Вадим Рабинович, Moroz.Live.

Скриншот із сайту РНБО

Зазначається, що Klymenko Time та Vesti “неприховано пов’язані з Олександром Клименком”. 

“Не є несподіванкою, що особисті інтереси Клименка спрямовані на розхитування суспільно-політичної ситуації в Україні, критику дій уряду та підтримку сепаратистських рухів. Ці канали та пов’язані з ними медіа вже неодноразово було помічено в просуванні інтересів проросійських діячів”, – йдеться в повідомленні.

Також, зазначає РНБО, для поширення дезінформаційних матеріалів на користь РФ були використані такі телеграм-канали:

  • Шептун (57 тисяч підписників) – один з популярних анонімних Telegram-каналів, що пишуть про політику. Характерною ознакою є публікація інсайдів та неперевіреної інформації. Активно цитує прокремлівських пропагандистів.
  • First (447 тисяч підписників) – один з великих Telegram-каналів, що пише про політику в Україні. В РНБО зазначають, що на перший погляд не виділяється з-поміж інших різкими проросійськими публікаціями. Проте аналіз взаємодії з іншими каналами свідчить, що він належить до пулу, підтримуваного РФ.

Ці два канали адмініструються користувачем @A_menejer (він же @A_manager2 та @Arhangel). Згідно з даними СБУ, ця особа приймає замовлення з публікацій матеріалів політичного характеру, здійснює менеджмент і адміністрування мережі Telegram-каналів.

Реальна особа, що стоїть за адмініструванням, відома правоохоронним органам, і нині перебуває в розшуку за статтями 293–294 КК України.

Також @A_menejer, окрім уже загаданих каналів, адмініструє відомі проросійські канали: “Легитимный”, “Резидент” та “ЗеРада”, “Новоstnoy”.

“Отже, всі “дуже ображені та занепокоєні” публікацією глосарія канали належать до пулу О. Клименка або напряму куруються РФ. Шляхом маніпулювання інформаційними потоками вони утворили мережу з телеграм-каналів, що постійно взаємодіють один з одним. За допомогою безперервних цитувань та перепостів створюється ілюзія незалежної думки каналу, що підкріплена посиланням на більший і, відповідно, “поважніший” канал. Хоча насправді вони є лише “ретрансляторами” наративів РФ, що замасковані під так звану “українську опозицію”, – йдеться в повідомленні.

Як повідомляв ІМІ, 20 жовтня на сайті Ради національної безпеки та оборони України було опубліковано Глосарій назв, термінів та словосполучень, які рекомендовано використовувати у зв’язку з тимчасовою окупацією Російською Федерацією АР Крим та окремих районів Донецької та Луганської областей.

Liked the article?
Help us be even more cool!