ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

РНБО розробила глосарій для боротьби з російськими фейками

20.10.2021, 14:25
Фото – DW
Фото – DW

Апарат Ради національної безпеки та оборони України й Центр протидії дезінформації розробили глосарій назв, термінів та словосполучень, які рекомендовано використовувати у зв’язку з тимчасовою окупацією Російською Федерацією АР Крим та окремих районів Донецької та Луганської областей.

Про це повідомляється на сайті РНБО.

РНБО зазначає, що реалізація Російською Федерацією агресивних зовнішньополітичних цілей, спрямованих проти України, має систематичний та комплексний характер, зокрема в інформаційній сфері. 

Зазначається, що російські спецслужби для деструктивного інформаційного впливу, маніпуляцій суспільною думкою інфільтрують в український і світовий інформаційний простір назви, терміни та словосполучення, за допомогою яких намагаються легітимізувати псевдодержавні утворення на Сході України, спробу анексії Криму, просувати російські пропагандистські стратегії.

Глосарій складається з п'яти розділів:

  1. Загальна термінологія.
  2. Тимчасово окуповані Автономна Республіка Крим та м. Севастополь.
  3. АТО / ООС в ОРДЛО.
  4. Термінологія, пов’язана з пропагандою та політикою історичної пам’яті.
  5. Термінологія щодо іноземних країн.

У кожному розділі наводяться фейки / кліше, які використовує російська пропаганда, та їхні відповідники, які рекомендується використовувати.

Глосарій рекомендовано для використання органами державної влади та місцевого самоврядування, дипломатичними представництвами України, засобами масової інформації, організаціями громадського сектору.

З повним переліком термінів можна ознайомитися тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!