ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Режисер фільму "Атлантида" відмовився від нагороди Зеленського

11.11.2020, 16:44
Фото – La Biennale di Venezia
Фото – La Biennale di Venezia

Український режисер Валентин Васянович відмовився від ордена “За заслуги” 3-го ступеня, який йому надав президент Володимир Зеленський. Про це він повідомив LB.ua.

“Я не можу приймати нагороду від тієї влади, яка однією рукою нагороджує “за значний особистий внесок у розвиток національної культури, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність", а другою – відкриває кримінальні провадження та займається переслідуванням. Це не політичне рішення. Це цехова солідарність та етика”, – пояснив режисер.

За його словами, своєю відмовою він протестує “проти генерування владою кримінальних проваджень проти більшості кіновиробників, котрі створювали українську кіноіндустрію останніми роками”. 

“За дивним збігом обставин ці “справи” переважно стосуються тих продакшнів, які представляли Україну на міжнародній арені”, – сказав Васянович. 

Валентин Васянович – кінорежисер, автор ігрових фільмів “Атлантида”, “Рівень чорного” та документального “Присмерку”, оператор стрічки “Плем'я” Мирослава Слабошпицького. 

"Атлантида" минулого року перемогла в конкурсній програмі "Горизонти" Венеційського кінофестивалю і цього року висунута Україною на "Оскар" у категорії "Найкращий міжнародний фільм".

У його коментарі йдеться, зокрема, про кримінальне провадження, згадане у зверненні, опублікованому на сайті Держкіно перед другим туром 14-го державного конкурсу кінопроєктів. У ньому Держкіно просило експертів “при оцінюванні проєктів під час другого туру врахувати інформацію щодо наявності незакритих кримінальних проваджень щодо компаній (відповідно до звернень правоохоронних органів) та наявність незавершених та не зданих до Держкіно проєктів у попередніх роках”. Йшлося про компанії “Трафік філмз”, “Лаймове світло”, “Артхаус трафік”, ГО “Молодість” та інші.

Указ “Про відзначення державними нагородами України з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва” був виданий 9 листопада.

Liked the article?
Help us be even more cool!