ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Репортери без кордонів" засудили спробу анонімних телеграм-каналів дискредитувати ДМ та ІМІ

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” (RSF) засудила спробу анонімних телеграм-каналів дискредитувати та залякати “Детектор медіа” та Інститут масової інформації. 

Відповідна реакція організації з'явилася на її офіційній сторінці в соцмережі Х.

“Анонімні телеграм-канали запустили кампанію з оббріхування двох правозахисних медіаорганізацій: ІМІ, місцевого партнера RSF, і “Детектора медіа”. RSF засуджує цю спробу дискредитувати й залякати зазначені організації, яка ставить під загрозу незалежну журналістику”, – йдеться в заяві.

Як повідомляв ІМІ, раніше представництво ЄС в Україні засудило атаку анонімних телеграм-каналів на Інститут масової інформації та “Детектор медіа”. 

Медіарух закликав правоохоронні органи встановити причетних до організації медійної атаки на “Детектор медіа” та притягнути їх до відповідальності.

28 листопада “Детектор медіа” та ІМІ заявили про тиск і перешкоджання журналістській діяльності у зв’язку з організованою кампанією фейків і чорнухи, яку розгорнула проти двох організацій група анонімних телеграм-каналів. 

Кампанія очорнення розпочалася з допису одного з фігурантів викривального дослідження Інституту масової інформації – анонімного телеграм-каналу “Батальйон “Монако” – і розійшлась іншими анонімними телеграм-каналами, серед яких “Доброго вечора, ми з України”, “Джокер”, “Труха” та її регіональна мережа телеграм-каналів.

Ці телеграм-канали поширювали фейк про те, що начебто ДМ “платить рублями” російським сервісам і “спонсорує війну”. Разом з тим чомусь використовують скриншот дослідження ІМІ про фейки та маніпуляції анонімних телеграм-каналів і помийок, що заробляють джинсою, рекламою азартних ігор і маніпулюють чутливими темами, як-от загрозою російських обстрілів. 

Згодом канал “Батальйон “Монако” опублікував “опитування”, в якому пропонує аудиторії обрати спосіб розправи з ДМ та ІМІ, а деякі анонімні коментатори пропонують ліквідувати ці організації, спалити їхні офіси тощо. Водночас частина коментаторів стає на бік організацій та звинувачує телеграм-канал у наклепі. 

ДМ та ІМІ готують заяву до правоохоронних органів у зв’язку з тиском і перешкоджанням професійній журналістській діяльності (за частиною 2 ст. 171 Кримінального кодексу України, де передбачено відповідальність за переслідування журналіста через виконання професійних обов’язків).

Liked the article?
Help us be even more cool!