ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Репортери без кордонів" закликали українську владу не перешкоджати ЗМІ висвітлювати війну

04.07.2022, 16:22
Фото - RSF
Фото - RSF

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” (RSF) закликала українську владу не перешкоджати роботі журналістів на місцях та усунути всі перепони до роботи преси. 

Відповідну заяву RSF опублікували 1 липня, повідомляє Читомо.

“Обмеження, пов’язані з національною безпекою, законні, але вони мають бути пропорційними. Зважаючи на втручання, яке можна спостерігати на місцях, ми закликаємо український уряд видати чіткі директиви щодо умов звітності та забезпечити їх дотримання всіма залученими силами”, - зазначила керівниця відділу Східної Європи та Центральної Азії RSF Жанна Кавельє.

RSF зазначають, що для висвітлення майбутньої війни українська влада акредитувала близько 9 тисяч місцевих та іноземних репортерів. Усі вони погоджуються дотримуватися певних правил: не розкривати назв підрозділів або їхнього місця перебування, не знімати військових об’єктів, вичікувати по кілька годин перед публікацією повідомлень про обстріл, що стався, координувати зі збройними силами свої пересування зоною бойових дій тощо.

У дописі в телеграмі від 28 червня радник Президента України Михайло Подоляк сказав про “величезні ризики” під час поширення інформації та закликав журналістів до “відповідальності” та необхідності “саморегулювання”. Як показало розслідування Centre for Information Resilience, російські військові дійсно можуть використовувати інформацію для вчинення прицільних атак.

Але попри те, зазначає RSF, що національна безпека потребує захисту стратегічної інформації, на місцях зберігаються невиправдані перешкоди для створення надійної та об’єктивної інформації. “Українська влада розглядає іноземних журналістів як засіб впливу, а не як засіб передачі інформації. Мене кілька годин тримали місцеві поліцейські, а потім допитували в СБУ через нешкідливі фотографії, хоча моя акредитація була в порядку”, - сказав RSF неназваний репортер.

“Репортери без кордонів” наголошують, що єдиний спосіб працювати для журналістів - робити це в супроводі армії. Але навіть журналісти, які погоджуються на це, зіштовхуюся з вибірковим підходом з боку пресаташе ЗСУ, які можуть довільно вирішити взяти під час відвідування стратегічно важливого місця місцевого блогера, відмовивши водночас репортерам міжнародних інформаційних агенцій.

Як повідомляв ІМІ, 28 березня українські та іноземні журналісти, а також медійні й громадські організації та рухи закликали владу негайно вжити всіх заходів, щоб припинити цькування журналістів та розробити прозорі правила щодо висвітлення російських обстрілів.

У вітні вийшла спільна заява Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства оборони України та представників ЗМІ, у якій зазначено, що журналісти можуть публікувати фото та відео військових об’єктів через 12 годин після завершення бойових дій, через 3 години – для цивільних об’єктів.

Liked the article?
Help us be even more cool!