ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

“Репортери без кордонів” подали скаргу до Міжнародного кримінального суду через обстріли українських телевеж

09.03.2022, 14:38
Фото: Суспільне
Фото: Суспільне

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів" (RSF) 4 березня подала скаргу до головного прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) щодо російських ударів, які є воєнним злочином, по чотирьох радіо- і телевежах в Україні з 1 березня. Про це повідомляється на сайті організації.

Через ці удари українські ЗМІ не могли вести мовлення. Постраждали щонайменше 32 телеканали та кілька десятків радіостанцій.

Зазначається, що, коли Росія вторглася в Україну 24 лютого, вона свідомо почала стріляти по телевізійних антенах по всій країні. Згідно з міжнародним правом, антени, які використовуються для передання радіо- та телевізійних сигналів, не можуть вважатися законними військовими цілями, якщо вони не використовуються збройними силами, або тимчасово призначені для військового використання, або використовуються як для цивільних, так і для військових цілей одночасно.

“Скарга RSF демонструє, що телевежі були цивільними за своєю суттю і що Росія навмисно цілилася в них, оскільки, за словами Росії, ці установки брали участь в “інформаційних атаках”. У скарзі, поданій RSF, наголошується на навмисному характері цих атак і на тому, що вони вчиняються у великих масштабах, що свідчить про те, що вони є частиною навмисного плану”, – повідомили в організації.

28 лютого головний прокурор МКС заявив, що починає розслідування ситуації в Україні. 2 березня 39 країн-учасниць Римського статуту (договору про створення МКС) офіційно передали інформацію ситуацію в Україні до прокурора. Ці звернення дозволяють йому негайно розпочати розслідування, без попереднього отримання дозволу від суддів суду.

Як повідомляв ІМІ, 1 березня російські окупанти завдали ракетного удару по київській телевежі, п'ятеро людей загинули, ще п'ять отримали травми. Серед загиблих – оператор телеканалу LIVE Євгеній Сакун.

2 березня російські війська стріляли по телевізійній вежі в Харкові, Лисичанську та Коростені.

6 березня російська авіація знову обстріляла телевежу в Харкові.

Нагадаємо, ІМІ веде хроніку медійних злочинів Росії проти України.

Liked the article?
Help us be even more cool!