ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Репортери без кордонів" оприлюднили список "інтернет-хижаків", які загрожують свободі преси

11.03.2020, 12:25
Фото - Укрінформ
Фото - Укрінформ

До Всесвітнього дня боротьби з кіберцензурою, який відзначають 12 березня, "Репортери без кордонів" оприлюднили список найгірших "інтернет-хижаків" 2020 року, повідомляє Радіо Свобода

Йдеться про компанії та державні установи, які використовують цифрові технології, щоб шпигувати за журналістами та переслідувати їх, у такий спосіб ставлячи під загрозу свободу преси.

До списку, зокрема, потрапила кремлівська армія "тролів". "Тролі" вдаються до поширення неправдивих звітів і відео, публікації особистої інформації (про журналістів), наклепу. Серед відомих цілей російських "тролів" – фінська журналістка Джессіка Аро, авторка книги "Армія тролів Путіна".

Згадується також Роскомнагляд, який блокує вебсайти і месенджери. Зокрема, державна установа заблокувала понад 490 000 вебсайтів без попередження і дотримання правових процедур і має секретний чорний список заборонених сайтів. Серед цілей Роскомнагляду були інформаційні агентства, такі як Фергана, слідчі сайти (Listok і Grani.ru) та політичні журнали (ej.ru і mbk.news). Він також блокує платформи і додатки, які відмовляються зберігати свої дані на серверах у Росії або не надають російській владі ключі для розшифрування повідомлень.

Іранська рада з питань кіберпростору також потрапила до переліку. Державна структура вдається до вибіркового доступу до інтернету, контролю в онлайн-режимі, блокування новинних сайтів, платформ і додатків, таких як Telegram, Signal, WhatsApp, Facebook і Twitter. 

Як зазначають "Репортери без кордонів", створена у 2012 році організація, у якій військові високопосадовці та політики, є "архітектором "халяльного інтернету". Відімкнення інтернету влада часто використовує як спосіб стримування та придушення хвиль вуличних протестів, а також для обмеження передання та поширення незалежної інформації.

Liked the article?
Help us be even more cool!