ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ректора семінарії УПЦ МП оштрафували за розпалювання релігійної ворожнечі

09.01.2023, 11:31
Фото – risu.ua
Фото – risu.ua

Кременецький районний суд присудив ректору Почаївської духовної семінарії УПЦ МП Йову Смакоузу 8,5 тисяч грн штрафу за розпалювання релігійної ворожнечі. Підозру в цій справі священнослужитель отримав у грудні минулого року, пише zaxid.net.

Тоді чоловік з анонімного акаунту поширив на сторінці у Facebook допис, яким зацікавилась СБУ. У вироку немає цитат з цього допису, відомо лише, що лінгвістична експертиза встановила в ньому ознаки розпалювання релігійної ворожнечі. Йов Смакоуз співпрацював зі слідством та уклав угоду про винуватість, відтак отримав несуворе покарання.

Як з'ясували слідчі, архієпископ ще в листопаді 2019 року зареєстрував у Facebook акаунт під вигаданим псевдонімом. Там він опублікував допис російською мовою. Яким саме був текст цього допису – у вироку не вказано, інформація прихована. Зазначено лише, що, за висновками судово-лінгвістичної експертизи, публікація містила ознаки розпалювання релігійної ворожнечі.

Під час слідства Йов Смакоуз уклав із прокурором угоду про визнання винуватості. У ній священнослужитель визнав себе винним та погодився на обумовлене сторонами покарання.

Засідання в цій справі відбулося 4 січня. Як ідеться у вироку Кременецького райсуду, суддя Наталія Шульгач затвердила угоду і визнала Йова Смакоуза винним у порушенні ч. 1 ст. 161 ККУ (розпалювання релігійної ворожнечі), призначивши йому 8,5 тис. грн штрафу. Крім того, священник повинен заплатити 9 тис. грн за проведені експертизи. Вирок наразі не набрав законної сили, його можна оскаржити в апеляційному суді.

Йову Смакоузу 58 років, він уродженець Почаєва. Тривалий час він керував парафіями УПЦ МП у Канаді, а 2018 року його призначили ректором Почаївської духовної семінарії.

Як повідомляв ІМІ, у грудні СБУ повідомила про підозру ректору Почаївської духовної семінарії УПЦ МП в антиукраїнській діяльності. У Службі безпеки заявили, що слідчі зібрали беззаперечні докази провини керівника Почаївської духовної семінарії.

Із жовтня СБУ провела низку безпекових заходів по всій Україні в приміщеннях УПЦ МП. 

5 грудня 2022 року співробітники Служби безпеки України провели контррозвідувальні (безпекові) заходи на об’єктах УПЦ МП у Полтавській області. Зокрема, у Мгарському Спасо-Преображенському чоловічому монастирі Полтавської та Миргородської єпархії УПЦ і єпархіальному управлінні Кременчуцької та Лубенської єпархії УПЦ.

2 грудня Служба безпеки України оголосила про підозру митрополиту Кіровоградської єпархії УПЦ МП, який поширював прокремлівські погляди в регіоні та виправдовував захоплення Криму.

31 жовтня СБУ повідомила про обшуки в Кіровоградській та Олександрійській єпархіях через поширення окремими представниками цієї громади ідей, що зазіхають на територіальну цілісність України та розпалювання релігійної ворожнечі. 

За даними спецслужби, серед іншого в них виявлено листування митрополита Кіровоградського і Новомиргородського з патріархом Московським Кирилом та вилучено велику кількість виготовлених у РФ антиукраїнських матеріалів. За попередніми оцінками, зазначає СБУ, у їхніх текстах містяться ознаки вчинення кримінальних правопорушень, передбачених Кримінальним кодексом України. 

Зокрема, це ст. 110 – зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України; ст. 161 – порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками. 

1 грудня СБУ повідомила про підозру священнику з Києво-Печерської лаври, що організував богослужіння, під час якого вихваляли "русскій мір".

Liked the article?
Help us be even more cool!