ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ повідомила про підозру ректору Почаївської духовної семінарії УПЦ МП в антиукраїнській діяльності

09.12.2022, 11:26
Фото – СБУ
Фото – СБУ

У Службі безпеки заявили, що слідчі зібрали беззаперечні докази провини керівника Почаївської духовної семінарії в антиукраїнській діяльності.

Про це повідомила пресслужба відомства.

"Архієпископ поширював через соцмережі "дописи", якими принижував національну честь та гідність українців. Також своїми діями він сприяв розпалюванню релігійної ворожнечі та ненависті. Щоб "розганяти" деструктивний контент, ректор установи використовував анонімний профіль у соцмережі Facebook, а для підготовки своїх "публікацій" користувався наративами російських пропагандистів. Крім того, під час обшуків за місцем проживання фігуранта і в приміщеннях семінарії правоохоронці виявили літературу, яка повторювала "тези" Кремля щодо внутрішньої ситуації в Україні", – наголосили в СБУ.

Наразі архієпископу повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) Кримінального кодексу України.

За останні кілька тижнів СБУ провела низку безпекових заходів по всій Україні в приміщеннях УПЦ МП. 

5 грудня 2022 року співробітники Служби безпеки України провели контррозвідувальні (безпекові) заходи на об’єктах УПЦ МП у Полтавській області. Зокрема, у Мгарському Спасо-Преображенському чоловічому монастирі Полтавської та Миргородської єпархії УПЦ і єпархіальному управлінні Кременчуцької та Лубенської єпархії УПЦ.

2 грудня Служба безпеки України оголосила про підозру митрополиту Кіровоградської єпархії УПЦ МП, який поширював прокремлівські погляди в регіоні та виправдовував захоплення Криму.

31 жовтня СБУ повідомила про обшуки в Кіровоградській та Олександрійській єпархіях через поширення окремими представниками цієї громади ідей, що зазіхають на територіальну цілісність України та розпалювання релігійної ворожнечі. 

За даними спецслужби, серед іншого в них виявлено листування митрополита Кіровоградського і Новомиргородського з патріархом Московським Кирилом та вилучено велику кількість виготовлених у РФ антиукраїнських матеріалів. За попередніми оцінками, зазначає СБУ, у їхніх текстах містяться ознаки вчинення кримінальних правопорушень, передбачених Кримінальним кодексом України. 

Зокрема, це ст. 110 – зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України; ст. 161 – порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками. 

1 грудня СБУ повідомила про підозру священнику з Києво-Печерської лаври, що організував богослужіння, під час якого вихваляли "русскій мір".

 

Liked the article?
Help us be even more cool!