ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рейтинг прозорості комітетів Ради від ЧЕСНО: найзакритіший Комітет з питань транспорту та інфраструктури

Парламентський комітет, який очолює заступник голови фракції “Слуги народу” Юрій Кісєль, найзакритіший. Такими є дані рейтингу прозорості комітетів за друге півріччя 2023 року від Руху ЧЕСНО.

Цьогоріч антирейтинг відкритості комітетів охоплює лише один комітет, адже всі інші досить відкриті для громадян, зазначають у ЧЕСНО.

"Комітет з питань транспорту та інфраструктури досі не транслює відео зі своїх засідань і не має каналу в YouTube, хоча у своїх повідомленнях про роботу публікує скриншоти із Zoom. Тобто засідання проходять у режимі відеоконференцій і їхні записи є, але їх чомусь не публікують", – зазначають у русі.

Крім того, у комітеті відсутні публікації порядків денних, протоколів та аудіозаписів засідань. Фактично громадяни мають дуже обмежений доступ до інформації про діяльність комітету.

У русі нагадали, що через безпекові ризики у Верховній Раді наразі є два комітети з низькою оцінкою відкритості. Це Комітет з питань національної безпеки, розвідки та оборони з оцінкою 3 бали та Комітет з питань правоохоронної діяльності з оцінкою 4 бали з 9 можливих.

"Закритість їхньої роботи була виправданою протягом останніх двох років через специфіку роботи та значні безпекові ризики", – зазначили в ЧЕСНО.

Втім, і в цих комітетах також відбуваються зміни. Зокрема, Комітет з питань нацбезпеки наприкінці січня опублікував порядки денні, в яких зазначено законопроєкти до розгляду. Також є примітка, що засідання проходять у закритому форматі. Зазначимо, що засідань цього комітету найбільше за період проведення останнього моніторингу – 26.

"Натомість Комітет з питань правоохоронної діяльності активно інформує про засідання на сторінці комітету у Facebook. Окремо представники комітету публікують інформацію про результати розгляду законопроєктів під час засідань комітету та повідомляють про рішення, що були прийняті оперативно", – додали в русі.

Як повідомляв ІМІ, у травні 2023 року Рух ЧЕСНО повідомив, що фіксує непоодинокі випадки, коли на сайтах комітетів Верховної Ради повідомлення про події публікують заднім числом. Зокрема, йшлося про сайт Комітету з питань організації держвлади та місцевого самоврядування. Крім того, Рух ЧЕСНО зафіксував, що на сайті комітету з’явилася новина із заходу, який щойно розпочався, а наведена в ній цитата спікера прозвучала лише через годину.

Liked the article?
Help us be even more cool!