ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Район.in.ua" збирає гроші на адвоката в Польщі, щоб оскаржити депортацію журналістів

09.09.2024, 16:38
Мая Голуб

Редакція сайту мережі "Район.in.ua" оголосила збір коштів на оплату послуг польського адвоката, який подав від імені редакції позов до суду через депортацію журналістів з Польщі.

Про це повідомила представниці Інституту масової інформації у Волинській області  Маї Голуб керівниця інноваційних проєктів CID Media Group Наталія Пахайчук.

Нагадаємо, журналістам медіа заборонили в'їзд до країн Шенгенської зони на п'ять років. Наразі редакції необхідно зібрати суму в розмірі 66 тис. гривень, щоб захистити свої права в суді.

Журналісти "Район.іn.ua" Наталія Пахайчук, Ігор Денисевич, Олександр Пілюк та Юрій Конкевич. Фото – "Район.іn.ua"

Як повідомляв ІМІ, 7 березня 2024 року Польща депортувала з країни журналістів "Район.in.ua" Юрія Конкевича та Олександра Пілюка, відібравши всю техніку. Медійники проводили розслідування щодо вантажних перевезень на російсько-польському кордоні. Польські правоохоронці вилучили редакційний ноутбук, три мікрофони, навушники, обладнання для світла та інші особисті речі журналістів.

Як розповіла Наталія Пахайчук, поліція, яка веде слідство, віддала Генеральному консульству України в Гданську редакційну техніку та інші особисті речі журналістів. У цьому редакції допомогли дипломати. Ці речі невдовзі передадуть медійникам.

Раніше ІМІ писав, що прокуратура Польщі після затримання журналістів "Район.in.ua" відкрила кримінальне провадження щодо можливого збору інформації, передання іноземній розвідці даних, які можуть зашкодити Республіці Польща (ст. 130, §3 Кримінального кодексу Польщі). Йдеться про проведення фото- та відеознімання цивільної критичної інфраструктури в місті Бранево поблизу польсько-російського кордону громадянами України.

За словами Наталії Пахайчук, наразі редакція збирає 6 тис. злотих, щоб оплатити  гонорар польському адвокату. Редакція вже витратила на роботу адвоката 2 тисячі євро. Ці витрачені кошти компенсував редакції німецький фонд. Раніше з допомогою адвоката зверталися зі скаргою до польських прикордонників. Адвокат оскаржував рішення щодо депортації та отримав відмову, тому справа дійшла до суду.  

Журналістка додала, що станом на зараз вони з адвокатом подали позов до суду і чекають на рішення першої інстанції. Редакція ухвалила для себе непросте рішення звернутися до читачів по підтримку.

Зробити внесок можна за реквізитами: 

Посилання  на  банку – тут.

Номер  картки  банки:

5375  4112  2234  1054.

Liked the article?
Help us be even more cool!