ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рахункова палата підозрює МКІП у використанні понад 650 млн грн не за призначенням

Міністерство культури та інформаційної політики України (МКІП) у 2020 році використало понад  659 млн грн не за призначенням.

Про це йдеться у звіті Рахункової палати про результати аудиту МКІП, повідомляється на сайті Рахункової палати.

Як встановила Рахункова палата, уряд у 2020 році з порушенням законодавства надав міністерству понад 743 млн грн фонду боротьби з COVID-19. Із цієї суми МКІП використало понад 659 млн грн не за призначенням.

Аудит встановив, що в червні 2020 року міністерство звернулося до уряду з проханням виділити йому 1,9 млрд грн за 11 напрямами. Своєю чергою Кабмін ухвалив постанову про виділення з фонду боротьби з COVID-19 777,8 млн грн за шістьома напрямами, п'ять з яких – на суму 743,4 млн грн – неправомірні.

У звіті зазначається, що більшість передбачених цими документами напрямів узагалі не стосуються заходів із запобігання хворобі та боротьби з її наслідками, а по суті є фінансовою підтримкою сфери культури, туризму та креативних індустрій (на видавання різних грантів суб’єктам господарювання, виробництво серіалів, розроблення електронного ресурсу культурної спадщини, погашення закладами культури заборгованості зі спожитих послуг). 

Також аудит виявив, що майже 663 млн грн виділили без законодавчих підстав узагалі для використання коштів державного бюджету на надання грантів інституційної підтримки.

“Унаслідок цього на заходи, що не відповідають напрямам спрямування та цільовому призначенню коштів фонду боротьби з COVID-19, МКІП використало майже 60 млн грн, Український культурний фонд (УКФ) – понад 518 млн грн, Український інститут книги – більш як 81 млн гривень”, – йдеться у звіті Рахункової палати.

Також Рахункова палата з’ясувала, що, щойно УКФ перераховував грантоотримувачам кошти з держбюджету, вони втрачали статус бюджетних і виводились із системи казначейського обслуговування та бюджетного контролю. 

“Це дозволило Українському культурному фонду уникнути дотримання критеріїв визначення одержувачів бюджетних коштів (не менш як дворічний досвід роботи за відповідним профілем, виробничий потенціал, незбиткова діяльність тощо)”, – йдеться у звіті.

УКФ не вимагав підтвердження попереднього отримання доходу від діяльності у сфері культури, туризму або креативних індустрій. Рахункова палата встановила 99 випадків, коли він уклав договори з грантоотримувачами, які не отримували надходжень попереднього, 2019 року, а 59 з них узагалі не вели в цей період господарської діяльності. За цими договорами перерахували 57,5 млн гривень.

Аудит виявив, що основна мета надання грантів інституційної підтримки у сфері культури, туризму та креативних індустрій – створення робочих місць – не була досягнена. Адже протягом 2020–2021 років кількість працівників грантоотримувачів зменшилася на 16%. Отже, зазначає Рахункова палата, понад 518 млн грн витратили з державного бюджету неправомірно та нерезультативно.

Крім того, аудит встановив, що Український інститут книги, всупереч законодавству, не відмовив у розгляді 14 заявок суб’єктів видавничої справи. Під час подання документів вони не підтвердили попереднього видання книжок, тому МКІП надав їм 5,2 млн грн грантів інституційної підтримки неправомірно.

“Аудит встановив, що нібито на розроблення електронного інформаційного ресурсу міністерство спрямувало 1,8 млн гривень. Проте замість розроблення необхідних технічних завдань та програмного забезпечення воно закупило серверне обладнання, до того ж із порушенням вимог законодавства про розбудову засобів інформатизації. Зрештою електронний інформресурс культурної спадщини не був розроблений”, – йдеться у звіті.

Про результати аудиту поінформовано Офіс генерального прокурора та Національну поліцію України.

Як повідомляв ІМІ, Олександр Ткаченко був призначений міністром культури та інформаційної політики 4 червня 2020 року. Верховна Рада звільнила його з цієї посади 27 липня 2023 року.

Раніше петиція на сайті Кабінету Міністрів України із закликом до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля ініціювати звільнення Олександра Ткаченка набрала необхідні для розгляду 25 тисяч голосів.

20 липня 2023 року Президент України Володимир Зеленський попросив прем’єр-міністра Дениса Шмигаля розглянути заміну міністра культури та інформаційної політики. Після цього міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив, що спочатку подав заяву про відставку і лише потім дізнався про прохання Зеленського. Водночас ще вдень 20 липня в інтерв’ю Радіо Свобода Ткаченко заявив, що не збирається у відставку.

Liked the article?
Help us be even more cool!