ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Раді пропонують встановити нове свято – День подяки Богові

Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити за основу та в цілому проєкт постанови №10371 “Про встановлення в Україні святкового дня – День подяки Богові” 

Таке рішення комітет ухвалив на своєму засіданні 8 січня більшістю голосів, повідомляє “Детектор медіа”.

Утрималися під час голосування депутати Володимир В’ятрович та Олександр Кабанов. 

Автор постанови – народний депутат Віктор М’ялик. Він пропонує святкувати День подяки Богові останньої неділі вересня. 

“Вибір цього дня в році для святкування Дня подяки Богові пояснюється традиційним для українського народу звичаєм збиратися разом після збору врожаю та дякувати Богові за родючість землі, зібраний з полів хліб та добробут кожної родини… День подяки Богові пропонується святкувати на міжконфесійному рівні з тією метою, щоб увесь український народ міг звернутися до Бога з подякою за Його милість, яка була явлена до українського народу в різні історичні часи та проявляється в теперішній час, коли Україна опинилася в умовах повномасштабної збройної агресії з боку російської федерації”, – йдеться в пояснювальній записці.

Проєкт постанови рекомендує Кабінету Міністрів розробити із залученням представників Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій та затвердити протягом трьох місяців з дня ухвалення цієї постанови комплексний план заходів з відзначення на державному рівні Дня подяки Богові.

Голова комітету Микита Потураєв вважає, що цей проєкт має об’єднавчу мету стосовно всіх вірян, незалежно від релігійних конфесій. “Проєкт показує, що свобода совісті є одним з наріжних каменів української державності”, – сказав він.

Член комітету Володимир В’ятрович у коментарі “Детектору медіа” зазначив, що це не функція парламенту – вигадувати нові релігійні чи псевдорелігійні загальнодержавні свята.

“Як християнин, я відзначаю християнські свята, поважаю право кожної людини відзначати ті релігійні свята, які для неї важливі. Але на державному рівні мають відзначатися ті релігійні свята, які є частиною української традиції і глибоко вкорінені в культурі нашого народу. День подяки не є українською традицією. Така традиція є в Америці, але це не значить, що її треба штучно копіювати в Україні й запроваджувати нормативно постановою парламенту. Адже наша Конституція закріплює право кожної людини сповідувати будь-яку релігію чи не сповідувати жодної. Люди будь-якої релігії, будь-якої конфесії мають право на відзначення свят відповідно до своїх вірувань. Це не функція парламенту – вигадувати нові релігійні чи псевдорелігійні загальнодержавні свята”, – пояснив свою позицію він.

На думку автора проєкту постанови, її ухвалення не потребуватиме виділення додаткових коштів з держбюджету України, оскільки святкування Дня подяки Богові не потребує додаткового вихідного дня.

Видання нагадує, що на цьому ж засіданні комітет рекомендував Верховній Раді ухвалити за основу зі скороченням строку подання поправок і пропозицій наполовину законопроєкт №10361 “Про внесення змін до Закону України “Про музеї та музейну справу” щодо діяльності Національного музею Голодомору-геноциду, ухвалення якого сприятиме виділенню Канадою коштів на добудову Музею Голодомору.

Liked the article?
Help us be even more cool!