ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада ухвалила закон про заборону символіки Z та V

23.05.2022, 11:40
Фото – Reuters / ВВС
Фото – Reuters / ВВС

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №7214 про заборону символіки Z та V з пропозиціями Президента України Володимира Зеленського. 

Таке рішення парламент ухвалив 22 травня, повідомляє Радіо Свобода.

Зокрема, у законі розширюється коло випадків, не заборонених для використання вказаної символіки, у разі використання її з легітимною метою та без ознак пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму. Йдеться про експозиції музеїв, тематичні виставки, бібліотечні фонди; наукову діяльність, зокрема під час наукових досліджень та поширення їхніх результатів у не заборонений законодавством України спосіб; реконструкцію історичних подій; посібники, підручники та інші матеріали наукового, освітнього і навчального характеру, які використовуються в навчальному, навчально-виховному та освітньому процесах.

Крім того, згідно з пропозиціями президента, запроваджується заборона на створення і діяльність громадських об’єднань, мета або дії яких спрямовані на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни.

Також запроваджується заборона на використання символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну в символіці громадських об’єднань.

Нагадаємо, 14 квітня Верховна Рада ухвалила Закон “Про заборону пропаганди російського неонацистського тоталітарного режиму, акту агресії проти України з боку РФ як держави-терориста, символіки, яка використовується збройними та іншими воєнними формуваннями РФ у війні проти України”. 13 травня президент Володимир Зеленський наклав технічне вето на цей закон.

Літери латинського алфавіту V і Z, які російські війська використовують для маркування своєї техніки, почали асоціюватися з агресією Росії проти України після її початку 24 лютого.

Liked the article?
Help us be even more cool!