ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада ухвалила закон про незалежність Нацради

17.06.2021, 12:10
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

Верховна Рада ухвалила Закон №4107 “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення”.

Таке рішення парламент ухвалив 17 червня 302 голосами, повідомляє Укрінформ.

Згідно із законом, до складу Національної ради входять вісім осіб. Чотирьох членів Нацради призначає Верховна Рада, ще чотирьох – Президент України. 

Строк повноважень членів Національної ради – п’ять років від дня призначення. Переобратися на повторний строк одна і та сама особа може лише один раз.

Згідно із законом, парламент призначає членів Нацради на вакантні посади на альтернативній основі. Верховна Рада призначає нових членів Нацради впродовж шести місяців із дня закінчення строку повноважень попередніх. Водночас член регулятора продовжує виконувати свої обов'язки до дня призначення нового члена Верховною Радою, крім випадків дострокового припинення повноважень. Призначеною на посаду члена Нацради вважається особа, за яку подано більшість голосів депутатів від конституційного складу ВР. 

Процедура призначення нових членів регулятора Президентом України триває протягом одного місяця з дня припинення повноважень попередніх членів. Також для проведення добору кандидатів на посаду члена (членів) Національної ради президент може створити конкурсну комісію.

Крім цього, законом визначаються вимоги до члена Нацради, його права та обов'язки. Зокрема, він має бути громадянином України та проживати в державі не менш ніж п’ять років; здобути вищу освіту та бути кваліфікованим фахівцем у галузі журналістики, права, телерадіомовлення або електронних комунікацій (стаж постійної роботи в зазначених сферах не менш ніж п’ять років); володіти державною мовою відповідно до рівня, визначеного національною комісією зі стандартів державної мови.

Також законом визначаються посадові оклади членів регулятора. Згідно з цією нормою, посадовий оклад голови Нацради становить 12 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня календарного року (27 240 грн), першого заступника голови – 11,5 (26 105 грн), заступника голови та відповідального секретаря – 11 (24 970 грн), члена – 10 (22 700 грн).

Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила відповідний законопроєкт у першому читанні 15 грудня 2020 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!