ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада скасувала перехід на літній і зимовий час

Фото – з pravda.com.ua

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №4201 “Про обчислення часу в Україні”, який передбачає відмову від переведення часу годинників на літній та зимовий час. Востаннє Україна перейде на зимовий час 27 жовтня цього року, а далі сезонний перехід часу не застосовуватиметься.

За проєкт закону “Про обчислення часу в Україні” 16 липня проголосував 261 народний депутат, повідомили в телеграмі депутати Ярослав Железняк та Олексій Гончаренко.

За словами Железняка, цього року Україна ще останньої неділі жовтня – 27-го числа – переведе стрілки на зимовий час, а переведення на літній час із 2025 року і далі вже не буде.

Водночас Гончаренко зауважив, що з Європою в нас буде дві години різниці.

Що передбачає законопроєкт

Згідно з пояснювальною запискою, на всій території України без винятку встановлюється і закріплюється єдиний київський час (другий годинний пояс у національній шкалі координованого часу України UTC (UA) +2).

Необхідність ухвалення законопроєкту зумовлена:

  • тим, що в Україні відсутній закон, який би регулював порядок обчислення часу на території країни;
  • щоб забезпечити захист територіальної цілісності та зміцнення національної безпеки України;
  • захистити здоров’я населення, оскільки, на думку більшості науковців та лікарів, щорічне переведення стрілок годинника на одну годину вперед і назад викликає значне погіршення стану здоров’я громадян у період адаптації до “літнього” та “зимового” часу;
  • сприяти євроінтеграційним прагненням України. 

“Такий “сезонний часовий стрибок” призводить до зміни біологічних ритмів людини, що негативним чином відображається на загальному стані людини, як фізіологічному, так і психологічному. Після переведення годинникових стрілок у громадян погіршується самопочуття, знижується працездатність, спостерігається значне загострення хронічних хвороб”, – йдеться в пояснювальній записці. 

Також, зазначається в записці, доведено, що переведення годинника не допомагає енергозбереженню.

“Щороку перехід на зимовий час відбувається в останню неділю жовтня. […] Сподіваємося, що у разі підтримки Верховною Радою України це сезонне переведення стрілок годинника стане останнім, оскільки в законопроєкті чітко передбачено, що сезонний перехід часу не застосовується”, – йдеться в записці.

Там додали, що Європейський парламент 26 березня 2019 року також підтримав ідею скасувати сезонне переведення годинника з 2021 року. 

Крім того, йдеться в записці, щорічний перехід на літній час і повернення на поясний застосовується зараз приблизно в 60 країнах, на всій їхній площі чи частково. Водночас близько 140 країн або ніколи не користувалися сезонним часом, або відмовилися від такої практики. 

Закон набирає чинності через три місяці з моменту офіційного оприлюднення.

Нагадаємо, законопроєкт №4201 “Про обчислення часу в Україні” був зареєстрований у парламенті 9 жовтня 2020 року. Ініціатором був народний депутат Руслан Стефанчук.

Liked the article?
Help us be even more cool!