ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В ОП заявили, що Україна планує ратифікувати Римський статут до кінця року

Заступниця керівника Офісу Президента України Ірина Мудра. Фото – president.gov.ua

В Офісі Президента України заявили, що мають намір до кінця року розв’язати питання з ратифікацією Римського статуту. 

Про це в інтерв’ю “Голосу Америки” повідомила заступниця керівника Офісу Президента України Ірина Мудра.

За словами Мудрої, вона особисто підтримує ратифікацію. 

“Я знаю, що і генеральний прокурор підтримує, а також відповідний комітет парламенту. Я гадаю, що ми спільно це зробимо. Я ставлю собі за мету розв'язати питання з ратифікацією до кінця цього року”, – запевнила вона.

Мудра пояснила, що проблеми з ратифікацією, зокрема, пов’язані з тим, що попередні роки були не зовсім коректні комунікаційні меседжі, які мали обґрунтовувати доцільність ратифікації Римського статуту. “Тому склалося насправді хибне враження щодо цього, яке, на жаль, досить вкоренилося у свідомості військових”, – додала вона.

За її словами, хибне ставлення полягає в тому, що начебто, щойно Україна ратифікує Римський статут, він стане підставою для притягнення українських військових та керівництва до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді (МКС). 

Проте, переконана Мудра, з юридичного погляду це некоректне твердження. Адже Україна ще у 2014 та 2015 роках ухвалила дві заяви про визнання юрисдикції МКС. 

“Тобто фактично ми вже визнали його юрисдикцію. МКС уже може притягати наших громадян до відповідальності. Нових ризиків з ратифікацією Римського статуту не виникає. І це треба чітко розуміти та пояснювати військовим, що ми й почали робити”, – розповіла вона.

Мудра пояснила, що МКС лише доповнює національні судові системи держав для невідворотності покарання за найтяжчі міжнародні злочини. Тому МКС може здійснювати свою юрисдикцію лише в разі, якщо національні суди держави не можуть або не хочуть самостійно розслідувати ці злочини.

“Він не є замінником наших правоохоронних і судових органів. Так, військові бояться, що росіяни фіксують вчинення певних дій нашими бійцями. І що вони будуть намагатися подати це в МКС. Але це буде можливо, виключно якщо наша правоохоронна і судова система не буде розслідувати та забезпечувати відповідальність за злочини”, – додала вона.

Крім того, Мудра зазначила, що з ратифікацією Римського статуту Україна отримає тільки вигоди, адже держава стане повноцінною учасницею МКС. 

“Ми отримаємо і право, зокрема, пропонувати свого суддю до МКС. Також зможе брати участь у конференції учасників, тобто впливати на процеси. Ратифікація стане поштовхом до гармонізації національного законодавства. Наразі я працюю з військовими, щоб розвіяти їхні страхи, сумніви та спростувати попередньо сформовані некоректні враження”, – пояснила вона.

Що відомо про Римський статут

Римський статут регламентує роботу Міжнародного кримінального суду, який має юрисдикцію переслідувати осіб, відповідальних за найсерйозніші злочини згідно з міжнародним правом: геноциду, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочин агресії. На сьогодні учасницями статуту МКС є 123 країни.

Україна підписала Римський статут ще 20 січня 2000 року, але так і не ратифікувала його, хоча після угоди про Асоціацію з ЄС у 2014 році, ратифікація цього документа є одним із прямих міжнародних зобов’язань України.

З проханням ратифікувати статут до України раніше зверталися представники академічної спільноти, правозахисники, Коаліція за Міжнародний кримінальний суд, Моніторингова місія ООН з прав людини, Європейський Союз.

Liked the article?
Help us be even more cool!