ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Путін заборонив ЗМІ публікувати матеріали про ФСБ без дозволу керівництва спецслужби

03.08.2020, 11:30
Фото - ТАСС
Фото - ТАСС

Президент Росії Володимир Путін підписав закон “Про федеральну службу безпеки”, який забороняє публікацію і поширення матеріалів про органи ФСБ без дозволу керівництва відомства, повідомляє “Настоящее время”.

Йдеться про дотримання професійної таємниці військовими, держслужбовцями, чинними і звільненими з ФСБ Росії співробітниками. При цьому в самому законі зазначено, що професійна таємниця не містить державну або іншу охоронювану законом таємницю, але автори поправок вважають, що розголошення або поширення такої інформації “може створити загрозу” безпеці ФСБ або “завдати шкоди її репутації”.

Перед публікацією інформація, де є професійна таємниця, повинна проходити “експертну оцінку” в ФСБ. Без цієї процедури її розповсюдження заборонене. Перелік інформації та порядок проведення такої оцінки затвердить керівництво служби.

Як сказав РБК керівний партнер AVG Legal Олексій Гавришев, відповідальність за поширення інформації про діяльність ФСБ можуть прирівняти до відповідальності за розголошення секретних відомостей – як для співробітників спецслужби, так і для ЗМІ. “Це, м’яко кажучи, лякає, – сказав він. – Існує дуже тонка межа між просто інформацією й інформацією про професійну діяльність служби”.

Як повідомляв ІМІ, 7 липня Івана Сафронова, колишнього журналіста “Комерсанта” і “Ведомостей”, а з травня радника голови “Роскосмосу”, затримали за обвинуваченням у державній зраді. 

У ФСБ заявили, що Сафронов за завданням однієї зі спецслужб НАТО збирав і передавав інформацію, що становить державну таємницю. 

7 липня Лефортовський суд Москви (Росія) заарештував до 6 вересня Івана Сафронова.

Слідство ФСБ Росії пропонувало журналісту та раднику голови “Роскосмосу” Івану Сафронову, обвинуваченому у державній зраді, розкрити журналістські джерела в межах досудової угоди.

Liked the article?
Help us be even more cool!