ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Псевдоголови двох областей наказали видворяти проукраїнських мешканців

19.07.2022, 14:00
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Самопроголошені голови частково окупованих Херсонської та Запорізької областей оголосили 15 липня про підписання фактично ідентичних наказів про видворення українців з території областей протягом 24 годин, якщо їх вважатимуть порушниками "громадського порядку і безпеки".

Інформацію про підписання наказу "Про заходи відповідальності за скоєння окремих правопорушень, які зазіхають на громадський порядок та громадську безпеку" розміщено в телеграм-каналах самопроголошеного голови Запорізької області Євгена Балицького і самопроголошеного голови Херсонської області Володимира Сальдо, а також процитувала велика кількість пропагандистських російських ЗМІ.

Наказ, підписаний Балицьким, спрямований на "забезпечення правопорядку, недопущення провокацій та протидії діяльності, що створює загрозу суспільно-політичній стабільності на території Запорізької області".

Для цього колаборанти забороняють на території Запорізької області "будь-які вияви екстремістської діяльності". Такою діяльністю вони вважають: 

  • "перешкоджання роботі ВГА інших адміністративно-розпорядчих органів, виборчих комісій референдуму, органів соціального забезпечення, освітніх та медичних установ, інших соціально значущих організацій, підприємств і установ, громадських і волонтерських організацій;
  • дискредитацію органів влади рф, зовнішньої політики рф, збройних сил рф, поширення свідомо неправдивої інформації про дії органів влади рф, Запорізької області, що створює загрозу стабільності, пропаганду або виправдання тероризму, включно з терористичною діяльністю націоналістичних формувань;
  • розпалювання соціальної, расової, національної або релігійної ворожнечі й відповідну пропаганду на основі расової, національної, релігійної чи мовної ознаки;
  • використання нацистської атрибутики та екстремістських організацій".

Також наказом забороняється проводити публічні заходи, не погоджені з окупантами. Водночас приводом для видворення за територію області для окупантів є "публічні заклики до екстремістських дій або розповсюдження екстремістських матеріалів та їхнє виготовлення чи зберігання, а також організація та підготовка зазначених дій, фінансування зазначених дій або інше сприяння їхній організації, підготовці та здійсненню, зокрема через надання навчальної, поліграфічної та матеріально-технічної бази, телефонного чи інших видів зв'язку або створення інформаційних послуг".

У наказі йдеться, що до осіб, які вчиняють такі дії, може бути застосоване примусове видворення за межі Запорізької області, рішення про що увалюватиметься протягом доби.

Зазначимо, що цим наказом колаборанти порушують щонайменше три статті Конституції України. Зокрема, статтю 24 ("Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками"), статтю 34 ("Кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб – на свій вибір"), статтю 39 ("Громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи й демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування").

Зауважимо, що навіть російська конституція гарантує право на "сво­бо­ду мыс­ли и сло­ва; сво­бо­ду по­лу­че­ния и рас­про­стра­не­ния ин­фор­ма­ции; про­веде­ние мир­ных (без ору­жия) со­б­ра­ний, митингов, де­мон­ст­ра­ций, ше­ст­вий, пи­ке­тов". Тобто своїми наказами колаборанти порушили права та свободи людей на тимчасово окупованих територіях навіть за російськими законами.

Liked the article?
Help us be even more cool!