ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Пригожин визнав причетність до створення ПВК Вагнера, хоча роками звинувачував ЗМІ в наклепі

26.09.2022, 12:06
Фото – Андрій Єпіхін / ТАСС
Фото – Андрій Єпіхін / ТАСС

Російський бізнесмен Євген Пригожин, якого називають "кухарем Путіна", підтвердив свою причетність до ПВК Вагнера, хоча раніше завжди заперечував цю інформацію і позивався до журналістів через наклеп.

"Визнання" Пригожина оприлюднила пресслужба компанії "Конкорд", яка пов’язана з ним, у відповідь на запит редакції видання "Блокнот". Журналісти питали, чому останнім часом бізнесмен перестав заперечувати свою причетність до приватної військової компанії.

У заяві Пригожина сказано, що у 2014 році він, "як і багато інших бізнесменів", їздив на полігони, де збиралися "козачки". Він "намагався смітити грошима", щоб "набрати групу, яка поїде та захистить росіян" на Донбасі. Однак, коли Пригожин нібито зрозумів, що "козачки" йому не підходять, вирішив самостійно сформувати ПВК.

"Тоді я полетів на один з полігонів і зайнявся цим сам. Сам почистив стару зброю, сам розібрався з бронежилетами й знайшов фахівців, які змогли мені допомогти. З цього моменту, 1 травня 2014 року, і народилася група патріотів, яка згодом отримала назву БТГ "Вагнер", – розповів "кухар Путіна".

За його словами, зібрані ним бойовики вміли лише "воювати" та "захищати знедолених", але завжди перебували в хиткому становищі. Пригожин поскаржився, що за останні вісім років "кожна псина намагалася бризкати своєю слиною" на ПВК і самого бізнесмена, а журналісти шукали "негатив" і "колупалися в спітнілій білизні" вагнерівців.

Розповідаючи про те, чому він заперечував зв’язок з ПВК, а тепер перестав, Пригожин сказав, що не хотів підставляти бойовиків.

"А здобував перемогу з цього приводу в численних судах, зокрема за кордоном, тому що в будь-якій справі завжди має бути місце спорту, і матчі треба вигравати на полі противника", – додав путінський пособник.

У серпні 2022 року Пресненський суд Москви визнав недостовірними слова колишнього головного редактора "Еха Москви" Олексія Венедиктова про те, що Пригожин є "господарем ПВК Вагнера".

Як повідомляв ІМІ, російський олігарх Євген Пригожин попросив голову слідчого комітету порушити кримінальну справу проти журналісток "Медузи" через запит видання про участь Приватної військової компанії Вагнера у війні Росії з Україною.

Євгена Пригожина також пов'язують із заснуванням петербурзького "Агентства інтернет-досліджень", більш відомого як "фабрика тролів". Співробітники "фабрики тролів" за грошову винагороду писали в соцмережах дописи на підтримку Кремля, а також проводили атаки на незалежні засоби масової інформації та опозиційних блогерів. 

У 2018 році США висунули Пригожину і 12 співробітникам "Агентства інтернет-досліджень" звинувачення у втручанні у вибори Президента США. Москва неодноразово заперечувала будь-який свій вплив на американське волевиявлення. У лютому 2018 року Окружний суд округу Колумбія (США) видав ордер на арешт Пригожина. Влітку 2020 року ФБР оголосило Пригожина в розшук, а в лютому 2021-го пообіцяло нагороду в розмірі 250 тис. доларів США за інформацію, яка допоможе його арешту.

Liked the article?
Help us be even more cool!