ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

При РНБО створили групу із захисту інфопростору: реєстр заборонених ресурсів визнали "застарілим"

12.07.2021, 17:44
Фото – newageks.com
Фото – newageks.com

При Раді національної безпеки та оборони створено робочу групу з питань захисту інформаційного простору.

Про це повідомляється на сайті РНБО.

Робоча група провела 8 липня своє установче засідання. Вона стане майданчиком для обміну думок та напрацювання конкретних рішень із захисту інформаційного простору держави.

До складу робочої групи (понад 30 учасників) увійшли всі провідні вітчизняні оператори електронних комунікацій, інтернет-провайдери, профільні громадські організації. Зокрема, Інтернет-асоціація України, Українська асоціація операторів зв’язку “Телас”, Український союз промисловців і підприємців, ТОВ “ДАБЛ Ю НЕТ ЮКРЕЙН”, ПрАТ “ВФ Україна”, ПрАТ “ДатаГруп”, ТОВ “Воля-Кабель”, АТ “Укртелеком”, ПрАТ “Київстар”, ТОВ “Лайфселл” та інші. З боку держави в робочій групі взяли участь представники Апарату РНБО, Служби безпеки, НКРЗІ, Держспецзв‘язку, Держтелерадіо, Міністерства культури та інформаційної політики та Міністерства цифрової трансформації.

На засіданні учасники робочої групи визнали ідею створення реєстру заборонених ресурсів застарілою та невиправданою. “Світовий досвід свідчить про необхідність запровадження більш сучасних підходів, які не дозволять користуватися інструментом чорних списків у нецільовий спосіб. Хоча звучали й абсолютно неприйнятні пропозиції використання інтернету тільки за білими списками”, – йдеться в повідомленні.

Як зазначає РНБО, основний фокус вирішено зосередити на виробленні механізмів та алгоритмів дій для операторів телекомунікацій з виконання закону про санкції та захисту вітчизняного інформаційного простору. В такий спосіб, йдеться в повідомленні, мають бути створені прозорі правила гри для всіх учасників ринку, а держава забезпечить інтереси громадян із протидії інформаційним загрозам.

Учасники запропонували зробити це в межах невеликої підгрупи технічних фахівців, які мають напрацювати пропозиції до проєкту документа з описом механізмів обмеження доступу до заборонених інформаційних ресурсів, для подальшого вивчення та узгодження усіма учасниками робочої групи. За основу запропоновано взяти наявний спільний наказ СБУ та Держспецзв'язку.

Напрацювання робочої групи буде використане для внесення відповідних нормативних змін. Водночас буде враховано досвід демократичних країн світу, де існують та реалізовано такі механізми, які не обмежують прав та свобод громадян, проте забезпечують високий рівень захисту від гібридних загроз.

Liked the article?
Help us be even more cool!