ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Просили пройти поліграф для отримання акредитації": юрист ІМІ про доступ журналістів до фронту

Наказ Головнокомандувача Збройних сил України №73, який регулює надання акредитації українським і закордонним журналістам для роботи в зоні бойових дій, необхідно доопрацьовувати.

Про це розповів юрист Інституту масової інформації Роман Головенко в ефірі Громадського радіо.

“Журналісти консультуються з ІМІ щодо наказу №73. Був випадок, коли людину попросили пройти поліграф для отримання акредитації. Це не передбачено формально, але такий випадок був. Зазвичай коли виникають певні питання, то журналісти намагаються вирішити їх у двосторонній комунікації з військовими, адже останнє слово за військовими”, – розповів Роман Головенко.

Юрист ІМІ зазначає, що наказ Головнокомандувача ЗСУ дозволяє відмовляти в отриманні акредитації на власний розсуд. Тобто якщо відповідні служби з будь-яких причин вважають недоцільним надання акредитації, то журналіст її не отримає.

Він нагадав, що Міністерство оборони отримало пропозиції щодо змін наказу №73 від Інституту масової інформації.

“Рекомендації були передусім щодо того, що треба визначитися, як ми називаємо цей процес. Якщо це акредитація, то вона підпадає під Закон “Про інформацію”. Відповідно до закону, акредитація не обовʼязкова та вона не є дозвільною процедурою. Закон прямо говорить, що відсутність акредитації не може бути підставою для недопуску журналістів. Тут треба або переназивати це явище та казати, що це, наприклад, “дозвільна процедура доступу журналістів на фронт”, або робити зміни до Закону “Про інформацію”. Також можна погодитися з вимогами закону, в якому акредитація не є обовʼязковою”, – пояснює Роман Головенко.

Зі слів юриста, наказ передусім орієнтується на редакції, але мало враховує журналістів-фрилансерів, блогерів і лідерів суспільної думки. Також ІМІ пропонує визначити одну “точку входу”.

“Ми хочемо, щоб була одна “точка входу”. Зараз журналіст може все погоджувати зі штабом, згодом з командиром на місці, далі погоджувати свій маршрут і проїзд через блокпости, щоб без перешкод потрапити на відповідну локацію. Наша логіка така: відповідальна особа з військ, наприклад пресофіцер, із яким погоджено зйомку, має домовлятися з військовими, як цей журналіст заїде, що буде знімати та інше. Йому це буде легше зробити по внутрішній комунікації, ніж журналісту”, – сказав Роман Головенко.

Нагадаємо, Інститут масової інформації передав Міноборони України пропозиції щодо покращення взаємодії між журналістами та військовими.

8 червня 2023 року канадське видання The Globe and Mail повідомило, що Антону Скибі, фотожурналісту, який працює з цим медіа з 2014 року, не продовжили акредитацію для висвітлення війни в Україні. Спецслужби України вимагали в Скиби пройти перевірку на детекторі брехні, звинувачуючи його в наявності російського паспорта та сумніваючись у відповідності його роботи "національним інтересам" країни.

Після розголосу ситуації Скибі продовжили акредитацію для висвітлення війни в Україні до 5 вересня 2023 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!