ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Позбавлення Антона Скиби акредитації завадить нам повноцінно висвітлювати війну – The Globe and Mail

08.06.2023, 12:39

Канадське видання The Globe and Mail заявляє, що невидавання акредитації їхньому журналісту Антону Скибі завадить виданню повноцінно висвітлювати війну. 

Антону Скибі, фотожурналісту, який працював з The Globe and Mail з 2014 року, не продовжили акредитацію для висвітлення війни в Україні. Про це йдеться в матеріалі на сайті цього канадського видання.

Як пише видання, спецслужби України вимагали в Скиби пройти перевірку на детекторі брехні, звинувачуючи його в наявності російського паспорта та сумніваючись у відповідності його роботи "національним інтересам" країни. Водночас Антон Скиба, який працював фотографом і продюсером The Globe and Mail в Україні, є фіналістом канадської журналістської премії National Newspaper Award за висвітлення злочинів російської агресії в Україні. 

У коментарі ІМІ Антон Скиба зазначив, що він не вважає це персональним тиском щодо себе особисто, але вважає цю ситуацію частиною ширшої проблеми з акредитаціями. 

“Я вважаю, що випадок зі мною є однією з похідних тих процесів з акредитаціями, які відбуваються зараз в Україні. СБУ має до мене претензії через те, що мої батьки перебувають на окупованій території – для них це причина вважати, що моя робота може бути скомпрометована і я можу бути вразливим. Це нагадує радянську каральну практику, коли ти мав доводити після Другої світової війни, що твоя родина, яка була в окупації, не мала зв’язків з ворогом. Мені також здається, що це частина тої дискримінації яку переживають переселенці зі сходу з 2014 року. Як для українця, який працює на іноземні медіа, для мене ця ситуація – абсолютний іспанський сором через оце невігластво, яке панує стосовно ролі медіа в західному світі”, – заявив Антон Скиба. 

За його словами, співробітники СБУ висунули проходження поліграфа як обов’язкову умову розгляду його справи щодо надання акредитації. “Я не чув, щоб когось ще запрошували на поліграф, але журналістів постійно запрошують на так звані інтерв’ю в СБУ, і особлива увага – до журналістів які працювали у 2014–2015 роках або працювали в тимчасово окупованому Криму, до цих людей є увага”, – розповів Антон Скиба.

Liked the article?
Help us be even more cool!