ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Проросійську організацію "АллатРа" заборонено в самій Росії – Совсун

СБУ проводить розслідування діяльності організації "АллатРа". Про це в етері Громадського радіо розповіла народна депутатка від партії "Голос" Інна Совсун.

За її словами, СБУ вже давно виявила існування АллатРа, але перейшла до рішучіших дій лише зараз.

"Коли я півтора місяця тому прийшла до них з депутатським зверненням щодо цієї організації, то вони мені повідомили, що слідкують за нею і проводять розслідування її діяльності з 2021 року. Так само до мене зверталися різні люди, які постраждали від цієї організації, і це, до слова, не ті, хто потрапив до організації, а їхні близькі, кохані, друзі. Вони теж писали звернення до поліції про шахрайство, обман щодо цієї організації, теж два, три, чотири роки тому.

Проросійський характер цієї організації проявлявся ще в медійних повідомленнях 2016–2017 року. Тому я втішена минулотижневими обшуками, які провели спільно Служба безпеки та Нацполіція, але мені дуже прикро, що це трапилося лише зараз, хоча інформація про це була значно раніше", – розповіла Совсун.

Крім того, АллатРа непомітно нав’язує свої політичні наративи, що свідчать про її зв’язок з Росією, зауважує депутатка:

"Через це СБУ й проводить розслідування, бо погляди там, вочевидь, проросійські. Звісно, вони не говорять напряму, що Росія нам друг, тому що це, мабуть, не спрацювало б сьогодні. Але вони говорять про слов’янську єдність, про те, що світ може врятувати тільки одна людина, видатний лідер, якого в книгах АллатРи називають Номо. Його біографія збігається з біографією Путіна. До того я знаю, що люди з україномовних родин, які потрапляли в цю організацію, поступово переходили на російську в спілкуванні. Тому в мене немає сумнівів щодо проросійського характеру цієї організації".

За словами Інни Совсун, упродовж останнього року АллатРа отримала велике додаткове фінансування.

"Я бачу це за кількістю реклами в публічному просторі, по розкрученості сторінок у соцмережах: у них купа каналів у TikTok, пів мільйона підписників на YouTube – а це все коштує дуже багато грошей. За це хтось заплатив, і в організації, вочевидь, проросійські погляди. Якщо це не профінансовано ФСБ напряму, я буду дуже здивована, зважаючи на ці два фактори, складені разом.

Формально ця організація в Росії заборонена. Я не можу до кінця зрозуміти цього задуму. Чи то вони вважають, що це хороше прикриття, чи вони дійсно розуміють, що це дещо небезпечно, і до своїх людей не підпускають, але не проти поширювати в нас. Я сподіваюся, що на це запитання відповість Служба безпеки України. Формально в Росії ця організація заборонена, але це не стовідсоткова гарантія, що вона не в інтересах Росії, тому я думаю, що це красиве прикриття", – вважає Совсун.

Як повідомляв ІМІ, Служба безпеки разом з Національною поліцією викрили міжнародну злочинну організацію "АллатРа" та заблокували підривну діяльність понад 20 її осередків, які діяли на користь спецслужб РФ.

Пропагандисти створили власний YouTube-канал, у якого пів мільйона користувачів. Також організатори АллатРа запустили мережу власних медіа та інтернет-ресурсів, Telegram-каналів та сторінок у соцмережі TikTok.

Як зазначають в СБУ, там вони публікували пропагандистські "дописи" та відео, просуваючи прокремлівські наративи через ідеї так званого "благотворчого суспільства".

"Серед іншого вони агітували за те, щоб російські окупанти здійснювали масовані ракетно-бомбові удари по цивільній інфраструктурі українських міст. У ході розслідування отримано беззаперечні докази вини керівництва та активних учасників АллатРа", – зазначають в СБУ.

За даними слідства, лідери угруповання незаконно виїхали за кордон ще навесні 2022 року за підробленими документами про зняття з військового обліку. Тепер же, перебуваючи в одній з європейських країн, вони дистанційно продовжували керувати злочинною організацією в Україні.

Liked the article?
Help us be even more cool!