ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Пропагандисти рф просувають наратив про "православних воїнів" та "демонів ЗСУ" – дослідження ІМІ

01.08.2022, 11:15

Російські пропагандисти демонізують образ Збройних сил України в телеграм-каналах. Зокрема, вони активно просувають образ української армії як "демонічної і нечистої", на противагу російським окупантам, які є "православними і духовними". 

Про це йдеться в дослідженні ІМІ одного з найбільших телеграм-каналів окупованої  Донеччини “ДОНЕЦК ? ВОЕННЫЕ СВОДКИ | МАКЕЕВКА | НОВОСТИ | ЧП | АРМИЯ | ДОНБАСС | РОССИЯ”. Експерти ІМІ дослідили, як цей телеграм-канал просуває російські наративи на окупованих територіях та як змінювались основні теми повідомлень протягом п'яти місяців з початку повномасштабного вторгнення. Цікаво, що до лютого 2022 року цей телеграм-канал був звичайним місцевим пабліком для жителів Макіївки.

Дослідники ІМІ виокремили два чітких наративи:

1) росіяни – це нація, що вірує, це люди з православним стрижнем і з Божим благословенням. 

2) українці – це "нечиста" нація, яка має асоціюватись із сатаною.

Як показало дослідження ІМІ, пропагандисти будуть "духовни" асоціативний ряд для аудиторії, розказуючи про російських окупантів як про представників "православного світу". При цьому постійно вживаються такі вислови, як “надежда на Бога”, “храни нас Господь”, “с Богом”. Ще в березні окупанти готували відеоконтент, де прославляли російських бойовиків, фашиську символіку російської армії із Z та V, і при цьому постійно додавали, що "Бог благословив їхні дії і Путін теж у ділі".

Пропагандисти публікували пости з благословенням "с Богом", коли сповіщали нові бої та наступи. Таким чином, наративи росіян з воєнним контеном, де вони вживають слова "родина", "Бог", мають викликати в читачів схвалення та абсолютну підтримку військових дій. 

Цікаво, що розказуючи про ЗСУ, пропагандисти називали українських воїнів "шайтанами", "демонами" та "сатаністами".

За даними дослідження, слово "Бог" в пропагандистському пабліку зустрічалось 164 рази у період з лютого до кінця червня 2022 року. Здебільшого росіяни використовують слово “Бог”, щоб виявити свою радість.

*До вибірки ввійшли по п'ять найпопулярніших постів за день у період з 1 лютого до 30 червня. Загальна кількість постів, яка вийшла в моніторинговий період, включно з репостами, – 20 116 дописів.

Liked the article?
Help us be even more cool!