ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Прокуратура Швейцарії розслідує обстріл росіянами в Україні журналіста Гійома Бріке як воєнний злочин

30.03.2023, 13:00
Фото – LAURENT GUIRAUD / tdg.ch
Фото – LAURENT GUIRAUD / tdg.ch

Генеральна прокуратура Швейцарії розпочала розслідування воєнного злочину за фактом обстрілу російськими військовими машини швейцарського журналіста Гійома Бріке в Україні в березні 2022 року, внаслідок чого він отримав поранення. 

Про це повідомило швейцарське медіа Swissinfo.

“Кримінальне провадження було відкрите після заяви громадської організації”, – повідомив газеті SonntagsBlick речник генпрокуратури. У серпні минулого року українська громадська організація Truth Hounds за підтримки швейцарської ГО Civitas Maxima подала скаргу щодо нападу на Гійома Бріке.

Як повідомляв ІМІ, 6 березня 2022 року російські війська обстріляли машину з наліпками “PRESS”, у якій їхав швейцарський журналіст Гійом Бріке біля населеного пункту Водяно-Лорине Миколаївської області. Після обстрілу журналіст з'їхав на узбіччя. Російські військові підійшли до нього, обшукали та відібрали паспорт, 3 тисячі євро готівкою, особисті речі, шолом, відзнятий на камеру матеріал та ноутбук.  

Внаслідок обстрілу кілька куль влучили в скло, поранивши журналіста. Він отримав пошкодження обличчя та передпліччя.

Після того як Бріке відпустили, він сів в авто та поїхав у напрямку Кропивницького, щоб отримати медичну допомогу. В обласній лікарні Кропивницького йому діагностували різану рану лобної ділянки праворуч, зробили перев’язування і виписали.

“Військові хотіли мене вбити”, – зазначив журналіст у розмові з SonntagsBlick. Як пише видання, це буде першою справою про воєнні злочини, відкритою швейцарською генпрокуратурою в контексті війни в Україні. 

Генпрокуратура також створила відділ для збирання свідчень (зокрема, від українських біженців у Швейцарії) для можливого використання у швейцарських і міжнародних судах у майбутньому.

Наразі справу відкрито проти невідомих підозрюваних. Але, за даними SonntagsBlick, українські дослідники з’ясували особи злочинців і вказують на підрозділ російського спецпідрозділу. Truth Hounds передала цю інформацію генпрокуратурі, повідомляє видання.

Liked the article?
Help us be even more cool!