ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Прокуратура Криму відкрила провадження стосовно пропагандистів телекомпанії "Крым 24"

12.12.2022, 10:33

Прокуратура АР Крим і м. Севастополя відкрила кримінальне провадження за матеріалами циклу розслідувань Центру журналістських розслідувань про співробітників телекомпанії "Крым 24", які створюють і поширюють матеріали з ознаками пропаганди війни, виправдовування збройної агресії РФ проти України та правомірності окупації її території, а також глорифікації учасників агресії. Це ознаки злочину, передбаченого ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України, йдеться на сайті медіа.

Для пропагандистського  контенту керівництво "Крым 24" створило філії телеканалу і спеціальні програми "Херсон 24" і "Запорожье 24", які поширювали російські наративи й пропаганду в інформпросторі окупованого півдня, звідки були витіснені українські медіа. Зокрема, протиправна діяльність велась і на базі захопленого майна і частот телерадіокомпанії "Суспільне.Херсон".

У кримінальному провадженні фігурують шість кримських пропагандистів – фігурантів розслідувань ЦЖР.   Це керівники ТРК "Крым" – директор юрособи Вадим Первих, генеральний продюсер і радник "глави Криму" Олег Крючков,  головна редакторка телеканалу "Крым 24" Дарина Сафонова, а також кореспонденти  Маргарита Семенюк, Дмитро Кокшаров і  Юрій Авдєєв. Усі вони, за винятком росіянки Семенюк, яка приїхала до Криму з Югри, є громадянами України.  

Як повідомили ЦЖР у Кримській прокуратурі, наразі проводиться лінгвістична експертиза контенту, створеного і поширеного ТРК "Крым 24" і його медіапроєктами на тимчасово окупованих РФ територіях півдня і Криму. За результатами експертизи розв'язуватиметься питання про повідомлення про підозру кримським пропагандистам. 

Автономну некомерційну організацію "Телерадиокомпания "Крым" створено на базі захопленого майна і радіочастот державної ТРК "Крим" у Сімферополі й внесено до російського держреєстру 20 серпня 2014 року (ІПН 9102020940). Засновником ТРК стало зване "міністерство внутрішньої політики, інформації і зв’язку Республіки Крим", фінансується з бюджету окупаційного уряду Криму. Структурні підрозділи – телеканали "Первый крымский" і "Крым 24", радіостанції "Радио Крым" і "Море".

Liked the article?
Help us be even more cool!