ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Продавців фіктивних посвідчень журналіста можна карати за статтею про службове підроблення – юрист ІМІ

29.06.2021, 13:49
Фото: interfax.com.ua
Фото: interfax.com.ua

Із проблемою торгівлі фейковими посвідченнями журналіста можна боротися за допомогою статті 366 Кримінального кодексу України “Службове підроблення”. Про це сказав юрист Інституту масової інформації Роман Головенко під час дискусії Незалежної медійної ради "Проблемні питання саморегуляції медіа".

“В Україні є декілька визначень журналіста, але мені не подобається жодне. Ст. 345-1 Кримінального кодексу каже, що професійна діяльність журналіста – це систематична діяльність особи, пов’язана з поширенням інформації на невизначене коло осіб через ЗМІ та інтернет. Статус журналіста або його належність до засобу масової інформації підтверджується редакційним або службовим посвідченням. Поширенням інформації на широкий загал займаються і піар-служби, і рекламні фірми. У визначенні немає ознаки, що журналіст має дотримуватися стандартів і діяти в інтересах аудиторії. Якби не було речення про посвідчення, ситуація була б зовсім заплутана”, – сказав Роман Головенко.

За його словами, в Україні існує проблема з видаванням посвідчень, але коли трапляються напади на журналістів, то потерпілий не завжди має можливість показати своє посвідчення чи довести, що показав його.

“Посвідчення журналіста дає можливість придбати травматичний пістолет. Але я не пам’ятаю, щоб справжні журналісти в такий спосіб себе захищали. Я проти права придбати травматичну зброю для всіх, хто має посвідчення”, – зазначає юрист.

“Ст. 366 ККУ передбачає відповідальність за внесення до офіційних документів свідомо неправдивих відомостей. Коли особа не працює журналістом насправді, але в її посвідчення внесено свідомо неправдиву інформацію [про факт її робити нібито журналістом], на мою думку, можна застосувати цю статтю. Структури, які збирають гроші за штампування посвідчень, навчилися добре ховатися за видимістю журналістської діяльності, тому навіть цю статтю може бути складно застосувати”, – каже він.

Як повідомляв ІМІ, Національна спілка журналістів України (НСЖУ) вручила Митрополиту Луцькому і Волинському Михаїлу посвідчення журналіста. 

Liked the article?
Help us be even more cool!