ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Президент призначив Нищука головою Шевченківського комітету

22.05.2023, 13:36
Фото – Українська правда
Фото – Українська правда

Президент призначив Євгена Нищука головою Комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка та звільнив з цієї посади Юрія Макарова.

Відповідний указ №288/2023 опубліковано на сайті президента.

Водночас президент доручив голові комітету подати пропозиції щодо нового персонального складу комітету.

Євген Нищук був міністром культури України в період з 14 квітня 2016 до 29 серпня 2019 року в уряді Володимира Гройсмана, а також з 27 лютого до 2 грудня 2014 року в уряді Арсенія Яценюка. Нищук – актор театру й дубляжу, у 2015 році отримав звання Народного артиста України.

Нагадаємо, 13 членів Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка висловили 16 березня свою незгоду щодо введення нових номінацій, критеріїв до наявного на сьогодні положення премії в прискореному порядку і заявили про складання своїх повноважень.

У січні Комітет Національної премії України імені Тараса Шевченка визначився з фіналістами премії у 2023 році.

Однак 9 березня вперше за багато років не оприлюднили імен лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Натомість про вручення премії згадали 10 березня на зустрічі президента Зеленського з діячами культури та мистецтва, на якій був присутній голова комітету Юрій Макаров.

12 березня Комітет Національної премії України імені Тараса Шевченка все ж таки назвав переможців у номінаціях “Література”, “Публіцистика, журналістика”, “Літературознавство і мистецтвознавство”, “Музичне мистецтво” та “Кіномистецтво”.

13 березня Юрій Макаров заявив про рішення скласти повноваження голови Комітету Національної премії України імені Тараса Шевченка. Однією з причин такого рішення стало те, що його ініціативу про додаткову премію “За внесок у перемогу” дехто сприйняв як політичну спекуляцію. 

10 березня Юрій Макаров повідомив, що Шевченківську премію не присудили за традицією 9 березня через пропозицію доповнити наявні номінації додатковим конкурсом “За внесок у перемогу”. Отже, за його словами, переможці додаткового конкурсу разом із цьогорічними переможцями третього туру, вже визначеними комітетом премії 15 лютого, будуть оголошені всі разом 22 травня, у день перепоховання Шевченка.

Liked the article?
Help us be even more cool!