ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Премія Гонгадзе в партнерстві з ІМІ створила платформу пам’яті журналістів, загиблих унаслідок великої війни

27.02.2023, 12:11
Фото – gongadzeprize.com.ua
Фото – gongadzeprize.com.ua

Премія імені Георгія Гонгадзе в партнерстві з Інститутом масової інформації створила Платформу пам’яті журналістів, загиблих унаслідок повномасштабної війни Росії проти України, “Ревієм”.

“Наша місія – продовжити справу загиблих медійників. Розповідати правду, заради якої вони пожертвували своїм життям. Показувати світові справжнє обличчя агресора”, – йдеться на платформі.

На платформі “Реквієм” зібрано інформацію про 48 журналістів та журналісток, які загинули після початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року. 

“Серед них є історії восьми українських та закордонних медійників та медійниць, убитих під час виконання журналістських завдань. А також історії тих, хто став жертвами російських обстрілів міст, тих, хто загинув від рук російської армії в окупованих росіянами містах, а також тих, хто загинув у лавах ЗСУ”, – повідомляється на сайті відзнаки.

Історії загиблих для платформи збирали: Валерія Буняк, Діана Делюрман, Ірина Родіна, Альона Савчук, Максим Ситніков та Маргарита Тулуп.

Над проєктом працювали команди Премії Гонгадзе та Українського ПЕН у партнерстві з Інститутом масової інформації.

Платформа пам’яті “Реквієм” стала продовженням проєкту із серії фотовиставок, які Український ПЕН разом з партнерами організовував у різних містах України з березня 2022 року. Метою цих фотовиставок було привернути увагу до загроз, з якими стикаються журналісти з боку російської армії. А також закликати міжнародну медіаспільноту називати війну війною, не повторюючи наративів російської пропаганди. З перших днів вторгнення медійники ставали жертвами злочинів: обстрілів, обшуків, шантажу, а також опинялися в полоні чи поповнювали ряди зниклих безвісти. 

Нагадаємо, за рік з початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 497 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. Станом на 24 лютого 2023 року вже 48 медійників загинули в Україні внаслідок російської збройної агресії. З них вісім – під час виконання журналістської діяльності, 27 загинули як учасники бойових дій та 13 – внаслідок російських обстрілів або катувань.

Liked the article?
Help us be even more cool!