ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Представники шести областей України стали переможцями конкурсу ІМІ "Лови КОРОНАфейк"

03.06.2020, 16:15

Представники шести областей України (Донецька, Вінницька, Запорізька, Херсонська, Чернігівська та Київська) стали переможцями конкурсу Інституту масової інформації “Лови КОРОНАфейк”, який тривав з 10 квітня до 10 травня.

Переможців обрало незалежне експертне журі, до складу якого ввійшли: заступниця директора Могилянської школи журналістики та заступниця головного редактора StopFake Вікторія Романюк, авторка та головна редакторка проєкту “По той бік новин” Альона Романюк, керівниця моніторингового відділу ІМІ, секретариня Незалежної медійної ради Олена Голуб, керівник юридичного відділу ІМІ Роман Головенко, медіаекспертка, координаторка регіональної мережі представників ІМІ Ірина Земляна

Загалом ІМІ отримав заявки до участі в конкурсі із 17 регіонів України. Із загального масиву заявок до участі було відібрано 88 фейків та їхніх спростувань, які відповідали умовам конкурсу. 

Як виявилося, фейки-"переможці" були опубліковані в чотирьох всеукраїнських онлайн-медіа ("Знай", Newsone, "Юа-Репортер", Puer), двох місцевих онлайн-медіа ("Новини Закарпаття", "На Парижі"), та поширювалися в мережі "Фейсбук". Найчастіше фейки стосувалися маніпуляцій зі статистикою смертності від коронавірусу, конспірологічних теорій походження вірусу та вигаданих методів лікування.  

Конкурс  проводився в трьох номінаціях: І. Виявлення фейків в онлайн-медіа; ІІ. Виявлення фейкових зображень в онлайн-медіа; ІІІ. Виявлення неправдивих повідомлень про коронавірус у соціальних мережах.

У кожній номінації було визначено по три переможці з гонорарним фондом: перше місце – 5000 грн, друге місце – 4000 грн та третє місце – 3000 грн.

Номінація "Виявлення фейків в онлайн-медіа":

  • Перше місце – Богодьорова Карина Сергіївна (м. Краматорськ) за виявлення фейку про коронавірус у стічних водах. 
  • Друге місце – Ганна Шевченко (м. Бровари, Київська область) за виявлення фейку про смерть від коронавірусу кожного п’ятого жителя планети Земля.
  • Третє місце – Святослав Шпачінський (м. Бердянськ, Запорізька область) за виявлення фейку щодо стрімкого поширення коронавірусу в Україні.

Номінація "Виявлення фейкових зображень в онлайн-медіа":

  • Перше місце посів Михайло Ломоносов (м. Ніжин) за виявлення фейкового зображення, зробленого в Росії, яке ілюструє захист лікарів у Черівецькій області.
  • Друге місце – Іванко Наталія (м. Київ) за виявлення фейкового зображення домовин, що ілюструє спалах коронавірусу в Іспанії. Фото не мало стосунку до пандемії та було зроблено у 2013 році.
  • Третє місце – Максимчук Ганна (м. Вінниця) за виявлення фейкового зображення коронавірусу, що сфотографували в небі.

Номінація "Виявлення неправдивих повідомлень про коронавірус у соціальних мережах":

  • Перше місце посіла Сегеда Галина (м. Вінниця) за виявлення фейку у відео від ексдепутата Юрія Кармазіна щодо винайдення вакцини від коронавірусу. Це відео активно шерилося в соцмережах.
  • Друге місце – Дарія Сингаєвська (м. Київ) щодо виявлення неправдивої інформації у висловлюваннях Василя Цушка.
  • Третє місце – Рожкован Олександра (м. Херсон) щодо перемоги Сінгапуру над коронавірусом за 20 днів.

Конкурс проводився завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. 

Мета конкурсу – виявлення фейків і дезінформації, пов'язаних з карантином та пандемією коронавірусу (штам Covid-19) в Україні та світі, і підвищення медіаграмотності населення.

Liked the article?
Help us be even more cool!